Bursele europene au început săptămâna în scădere
Pe fondul prelungirii crizei datoriilor publice din zona euro, presa economică susţine că neîncrederea investitorilor este provocată de posibilul faliment al Greciei şi de lipsa măsurilor concrete din partea marilor puteri.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 12 Septembrie 2011, 16:09
La bursa de la Paris, cele mai importante pierderi le-au suferit principalele bănci, foarte implicate pe piaţa financiară a Greciei, iar una dintre ele, Société Générale, a anunţat un plan de măsuri care cuprinde vânzări de active şi posibile reduceri de personal.
Trei bănci franceze sunt ameninţate cu degradarea de Agenţia de notare Moody's. Société Générale, Crédit Agricole şi BNP Paribas ar fi prea expuse la datoria greacă.
Pe acest fond, luni, la deschiderea bursei, cele trei instituţii bancare au pierdut peste 10%, după ce şedinţa de vineri se remarcase deja printr-o degringoladă a valorilor acţiunilor lor.
Pentru a da numai un exemplu, din vară până acum, acţiunile Société Générale au scăzut cu peste jumătate.
Această situaţie, precum şi declaraţia noului director general al FMI, doamna Christine Lagarde, potrivit căreia băncile europene ar trebui să se recapitalizeze, încep să-i îngrijoreze pe depunători.
Cei mici sunt ceva mai liniştiţi, unii spun că au doar până în 2.000-3.000 de euro puşi deoparte, alţii speră că totul nu e decât o toană pasageră şi că acţiunile băncilor lor vor începe să crească din nou.
Clienţii cu mai multă dare de mână recunosc, însă, că şi-au depus banii în mai multe bănci, pentru a mai amortiza din şoc, dacă vreuna din ele păţeşte ceva.
Bancherii parcă sunt liniştiţi. O consilieră în relaţia cu clienţii de la Société Générale susţine, însă, contrariul.
"Ni s-a cerut să-i liniştim pe clienţi, ca să nu fie retrageri de capital masive, să-i liniştim spunând că banii sunt acoperiţi de stat. Plafonul e de 100 de mii de euro la depozite şi 70 de mii la asigurări. Trebuie să spunem că banca e solidă şi că toate zvonurile sunt nefondate", a spus consiliera în relaţia cu clienţii de la Société Généraleâ.
Dată fiind toată această situaţie, un deputat al Uniunii pentru o Mişcare Populară, formaţiunea la putere a cerut ca directorii principalelor bănci franceze să fie audiaţi în Comisia de finanţe a Adunării Naţionale.
Această cerere e susţinută şi de opoziţia socialistă.
Există voci care cer o separare netă între activităţile en detail, destinate clientelei obişnuite, şi cele de investiţii.