Bulgaria sprijină construcţia gazoductului South Stream
Bulgaria îşi reafirmă disponibilitatea pentru proiectul South Stream, gazoductul care ar urma să diversifice rutele de transport din Rusia către destinaţii din Europa de Sud şi Centrală.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 24 Mai 2012, 14:40
Bulgaria, ţară dependentă aproape în totalitate de gazele importate din Rusia, doreşte ca gazoductul South Stream să fie construit.
Aceasta şi în contextul în care celălalt proiect major, Nabucco, de interes pentru România şi care ar urma să aducă gaze Europei din regiunea Caspică trenează în principal din cauza costurilor uriaşe.
Serviciul de Presă al Kremlinului a anunţat că Boiko Borisov şi Vladimir Putin au anunţat proiecte energetice comune, cu accent pe gazoductul South Stream.
Boiko Borisov a promis că Bulgaria va urgenta procedurile ce preced realizarea proiectului.
La rândul său, Vladimir Putin l-a informat că decizia privind reducerea cu 11% a preţului gazelor exportate în Bulgaria se va aplica prin taxarea inversă în funcţie de adoptarea până la data de 15 noiembrie a deciziei finale privind construcţia gazoductului.
După cum informează agenţia Media Pro există unele probleme tehnice nerezolvate.
Surse din opoziţie spun că Gazprom doreşte controlul total asupra viitoarei conducte, dar noile reguli europene ce vor fi aplicate din martie 2013 cer ca şi terţe companii să poată tranzita gaze prin gazoductele pe teritoriul Uniunii.
Aceasta explică graba Gazprom, care afirmă că cel de-al treilea pachet energetic nu este aplicabil faţă de proiecte începute precum South Stream.
În luna aprilie, adjunctul ministrului economiei, energeticii şi turismului, Valentin Nikolov, a anunţat că acordul cu Gazprom a fost trimis la Bruxelles însoţit de cererea privind derogarea din noile reguli.
Vladimir Putin şi Boiko Borisov au analizat şi alte probleme ale colaborării economice bilaterale.
Comentând situaţia economică în Uniunea Europeană, primul-ministru bulgar a declarat că "brânza noastră nu se va vinde în Franţa, iar florile în Olanda. De aceea trebuie să ne întoarcem spre Est şi acolo să dezvoltăm pieţele. Suntem fermi de partea Occidentului, dar banii şi pieţele noastre ne sunt în Est".
Legat de renunţarea la proiectul nuclear Belene, Boiko Borisov s-a plâns că partea rusă a prezentat Bulgariei calcule exagerate pentru datoriile Sofiei pentru echipamente recomandate pe care ea nu le poate accepta.