Bulgaria face o comisie parlamentară privind gazele de şist
Decizia Chevron de a sista extragerea gazelor de şist în România la numai câteva zile după ce a primit aprobarea pentru exploatare în Marea Neagră reaprinde controversele pe această temă şi în Bulgaria.
Articol de Petio Petkov, corespondent RRA în Bulgaria, 04 Aprilie 2012, 19:33
Bulgaria este una dintre ţările care au suspendat prospecţiunile în urmă cu două luni, dar noul ministru al economiei a decis să redeschidă dosarul şi a primit astăzi aprobarea parlamentului pentru un nou studiu de specialitate.
Ministrul este de părere că interdicţia pentru exploatarea gazelor de şist a fost impusă fără dezbatere publică şi la presiunea societăţii civile.
89 de voturi pentru, 16 împotrivă şi două abţineri, Parlamentul din Sofia a decis crearea unei Comisii pentru studiere şi analiză a practicilor şi deciziilor legislative legate de prospecţiunile şi producţia de resurse naturale, cu respectarea normelor de mediu.
În spatele acestei formule complicate se ascund de fapt prospecţiunile pentru gaze de şist, interzise pe termen nelimitat printr-un moratoriu votat în acelaşi parlament cu numai două luni în urmă.
A fost respinsă propunerea ultra-naţionaliştilor ca noua cimisie să fie denumită "O comisie pentru reluare de către Chevron a prospecţiunilor pentru gaze de şist".
Adjunctul ministrului economiei, energeticii şi turismului, Valentin Nikonov, a avertizat că, dacă Bulgaria nu va găsi resurse energetice proprii, inclusiv cele ale căror producţie este blocată acum printr-un moratoriu, cetăţenii vor trebui să plătească şi în viitor mia de metri cubi de gaze cu peste 500 de dolari.
Noua comisie va evalua experienţa unor ţări care produc gaze de şist, dar şi cea a altor ţări precum Franţa, care au interzis prin lege această activitate.
Adjunctul de ministru a mai spus că rezultatele din activitatea comisiei vor fi oferite României.
Valentin Nikonov a declarat că moratoriul asupra prospecţiunilor pentru gaze de şist este criticat şi de către ecologiştii care cer ca interdicţia să fie pusă prin adoptarea unei legi speciale.
Partidul Socialist va participa la activitatea comisiei, în ciuda faptului că a votat împotriva constituirii sale.
Din coaliţia albastră, dreapta parlamentară, au cerut introducerea unui mecanism ce va garanta preţuri mult mai mici decât cele internaţionale pentru resursele energetice produse de către companii străine în Bulgaria.
Cu actuala lege a concesiunilor, există riscul ca preţul gazelor produse în ţară să fie foarte apropiat de cel la care cumpărăm gazele ruseşti.
Comisia va trebui să studieze foarte atent practica prospecţiunilor în alte ţări, printre care Polonia şi România, pentru a putea fi apreciate toate riscurile.
Acordul cu Chevron a fost semnat fără un studiu de mediu, ceea ce a generat proteste naţionale, a declarat liderul UFD, Martin Dimitrov.
Din grupul parlamentar socialist au citit extrase dintr-o scrisoare a ambasadorului american la Sofia, James Warlick, adresată primului-ministru, Boyko Borisov în care se recunoaşte că în anul 2011 în zone din statul Ohio, fără probleme seismice, dar în care au fost efectuate prospecţiuni pentru gaze de şist, au avut loc 11 cutremure.