BNR: Stabilitatea financiară în România a rămas robustă
Viceguvernatorul L. Voinea a arătat că, de la precedentul raport, stabilitatea financiară a rămas robustă în România, iar riscurile au scăzut ca intensitate şi număr.
Articol de Iulian Olescu, 25 Mai 2017, 17:54
O creştere economică rapidă, aşa cum se înregistrează în ultima perioadă în România, chiar într-un context macroeconomic stabil, implică şi riscuri în creştere, a reafirmat astăzi guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.
La prezentarea raportului asupra stabilităţii financiare 2017, guvernatorul a explicat că datoria băncii centrale este să urmărească aceste riscuri şi să le comunice, pentru a diminua eventualele efecte negative, nu pentru a speria populaţia.
La rândul său, viceguvernatorul Liviu Voinea a arătat că, de la precedentul raport, stabilitatea financiară a rămas robustă în România, iar riscurile au scăzut ca intensitate şi număr, dar s-au diversificat.
Liviu Voinea: Apreciem că există un risc sistemic ridicat de natură preponderent externă, dar cu o dinamică mai puţin accentuată decât în urmă cu câteva luni, şi anume riscul deteriorării rapide a încrederii investitorilor în economiile emergente. De asemenea, identificăm trei riscuri moderate de natură internă, şi anume tensionarea echilibrelor macroeconomice, riscul de menţinere a unei evoluţii modeste a activităţii de creditare a sectorului companiilor nefinanciare şi cadrul legislativ în domeniul financiar-bancar. Un risc nou apărut, deocamdată redus, riscul unei accelerări a preţurilor imobiliare.