BNR reduce rezerva minimă obligatorie
Banca Naţională a României a luat această hotărâre pentru a reduce deficitul bugetar.
Articol de Paul Poteraşi, 16 Noiembrie 2009, 20:44
Banca Naţională a decis luni să elibereze bani din rezerva obligatorie constituită de băncile comerciale pentru a acoperi deficitul de finanţare externă.
Consiliul de Administraţie al instituţiei s-a întrunit într-o şedinţă specială pentru a analiza implicaţiile decalării calendarului împrumuturilor externe prevăzut pentru trimestrul al patrulea.
Astfel, BNR a hotărât să reducă rata rezervelor minime obligatorii în valută constituite de bănci la pasivele cu scadenţă sub doi ani de la 30% la 25%, pentru susţinerea finanţării sectorului guvernamental de pe piaţa internă în condiţiile amânării tranşelor din împrumutul extern.
România are un acord cu FMI pe doi ani, pentru 12,95 miliarde euro, pachetul total de finanţare externă, de la Fond, Uniunea Europeană, BM şi BERD, urmând să ajungă la 19,95 miliarde euro.
Reprezentanţii FMI, UE şi Băncii Mondiale au venit în România , în perioada 28 octombrie - 9 noiembrie, într-o misiune de evaluare în vederea aprobării următorelor tranşe din aranjamentul de împrumut extern, dar această vizită s-a încheiat fără un rezultat concret.
Instituţiile financiare internaţionale au anunţat că se vor întoarce în România după rezolvarea crizei politice şi instalarea unui Guvern.
Ministerul Finanţelor a programat pentru luna noiembrie şase licitaţii pentru vânzarea de titluri de stat, în valoare totală de şase miliarde de lei, după ce în octombrie a atras doar 2,53 miliarde de lei, mai puţin de jumătate din valoarea programată.