BNR estimeză o scădere a inflaţiei începând cu luna iunie
Majorarea TVA în vara anului trecut a avut impact asupra majorităţii preţurilor şi a scos din nou nivelul inflaţiei din intervalul ţintit. BNR estimează însă că, din iunie, nivelul inflaţiei va scădea.
Articol de Iulian Olescu, 10 Iunie 2011, 18:36
Din iunie ar trebui să vedem o scădere a inflaţiei, estimează Banca Naţională a României, pe baza considerentului că va trece efectul majorării TVA.
Ultimele date statistice arată că am avut inflaţie şi în luna mai, în special din cauza scumpirilor din pieţe.
Rata medie a inflaţiei scade totuşi constant din ianuarie şi cifrele par îmbucurătoare la prima vedere, ţinând cont de faptul că unii analişti financiari estimau o rată lunară a inflaţiei puţin mai mare pentru luna mai a acestui an.
Vorbim totuşi de o diferenţă extrem de mică între inflaţia estimată, 8,5% şi cea constatată, 8,4%, de unde şi efectul nul al acestui optimism pentru nivelul de trai al cetăţenilor.
Majorarea TVA în vara anului trecut a avut impact asupra majorităţii preţurilor şi a scos din nou nivelul inflaţiei din intervalul ţintit de BNR.
Această evoluţie s-a adăugat efectelor celorlalte măsuri de austeritate adoptate de către executiv şi au lovit puternic în puterea de cumpărare a românilor.
Ceea ce contează este de fapt puterea de cumpărare şi până la creşterea acesteia trebuie să mai treacă doi sau trei ani, estimează analistul economic Constantin Rudniţchi.
"Avem, să zicem, un efect combinat în ceea ce priveşte scăderea puterii de cumpărare, pe de o parte scăderea salariilor sau a veniturilor a fost în multe situaţii - şi aici mă refer şi la angajaţii bugetari, şi la cei din mediul privat. Acest efect a fost legat şi de o inflamare a inflaţiei pentru că avem cea mai mare inflaţie din Uniunea Europeană şi aş spune mai mult decât atât că pe anumite categorii de produse sau de salariaţi sau de regiuni, inflaţia este chiar mai mare decât cea oficială, ea muşcă mai mult din puterea de cumpărare, în sensul în care, spre exemplu."
Constantin Rudniţchi mai spune că o refacere a puterii de cumpărare nu se poate realiza decât după ce creşterea economică se va resimţi în veniturile companiilor şi, ulterior, în cele ale angajaţilor acestora, lucru care nu se va realiza mai devreme de 2-3 ani, adaugă analistul.