BNR dă asigurări
Banca Naţională a României dă asigurări că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor, păstrate în bănci.
Articol de Florin Lepădatu, 23 August 2017, 07:01
Banca Naţională a României dă asigurări că nu există niciun motiv de îngrijorare cu privire la siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor, păstrate în bănci.
Precizările Băncii Centrale au fost făcute după ce premierul Mihai Tudose a spus, într-un context, că băncile din România care nu fac profit nu ar fi sigure pentru deponenţi.
Reporterul RRA, Cristina Dumitrescu: "Nicio bancă din România nu are solvabilitatea sub pragul minim reglementat, susţine Banca Naţională, iar indicatorul de lichiditate - reprezentând raportul dintre activele lichide şi pasivele pe termen scurt - este de 250,5 %, peste nivelul minim reglementat de 100 %.
BNR supraveghează băncile, din punct de vedere prudenţial, nu fiscal, se arată în comunicat.
Când o bancă înregistrează pierderi care conduc la deteriorarea indicatorilor de prudenţă, obligaţia BNR este să le ceară băncilor aport de capital, pentru a aduce indicatorii de solvabilitate şi lichiditate la niveluri care să asigure buna funcţionare a băncii şi siguranţa depozitelor populaţiei şi firmelor.
Ca urmare a acţiunii BNR, în perioada 2008- 2017, băncile care operează în România au adus capital în valoare de aproape 15 miliarde lei, adică peste 3,3 miliarde euro.
Toate aceste precizări au fost făcute de Banca Centrală, în replică la declaraţia premierului, de acum două zile, care a afirmat că "ar putea spune" care bănci nu sunt sigure pentru deponenţi.
Într-un interviu televizat, Mihai Tudose a anunţat că Fiscul a început verificări la două dintre băncile care activează în România şi nu sunt pe profit, pentru a vedea ce se întâmplă acolo.
Din cele 36 de bănci care există în România, doar jumătate au înregistrat profit, a mai spus şeful Guvernului, care a explicat că dacă o bancă nu are profit, ea riscă să intre în faliment."