BNR avertizează politicienii în privinţa creşterii economice
Guvernatorul BNR le transmite politicienilor că dacă accelerează creşterea economică în perioadele pre-electorale, grăbesc declinul în perioadele post-electorale.
Articol de Iulian Olescu, 24 Iulie 2013, 14:38
România trebuie să pună accent în următorii 10-20 de ani pe macrostabilitate, întrucât lipsa acesteia poate fi un atac chiar la democraţie, spune guvernatorul Băncii Naţionale, Mugur Isărescu.
El i-a avertizat pe politicieni că, dacă accelerează creşterea economică în perioadele pre-electorale, nu fac decât să grăbească declinul în perioadele post-electorale.
Valorificarea chibzuită a resurselor interne, atât cele naturale, cât şi forţa de muncă, şi recuperarea derapajelor care separă România de celelalte state sunt doar câteva dintre concluziile dezbaterii desfăşurate la BNR, la care participă mai mulţi economişti şi bancheri importanţi.
Obiectivul principal pentru România în perioada următoare trebuie să fie atingerea unei creşteri economice echilibrate, sustenabile şi creatoare de locuri de muncă - declară guvernatorul BNR, Mugur Isărescu.
Decalaj între numărul pensionarilor şi populaţia activă
O provocare majoră pentru ţara noastră este reprezentată de decalajul important şi în creştere între numărul pensionarilor şi cel al contributorilor la sistemul de pensii, de aici rezultând, practic, în prezent, aproape tot deficitul bugetului consolidat al statului - mai spune şeful băncii centrale.
El adaugă că trebuie pus un accent mult mai mare pe finalizarea infrastructurilor româneşti, atât cele fizice, cum ar fi autostrăzi, drumuri naţionale cât şi cele umane, prin investiţii şi alocări mai importante spre educaţie şi sănătate.
Mugur Isărescu mai spune că nu trebuie să se mai forţeze, ca în trecut, creşteri economice peste potenţial în perioadele electorale, deoarece acestea nu fac decât să accentueze declinul ulterior.
O creştere de 4% pe an pentru 10-12 ani este mult mai benefică decât una de peste 7% care să dureze numai 2-3 ani, consideră guvernatorul BNR.
În sfârşit, Mugur Isărescu mai spune că, în prezent, faţă de perioadele trecute, peste tot în lume se pune un accent mult mai mare pe stabilitatea la nivel macroeconomic, şi că România ar trebui să se bazeze în special pe valorificarea resurselor sale interne, fie că este vorba de resurse naturale sau de capitalul uman, de exemplu.