BNR "aşteaptă yuanul" pe piaţa românească
Guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, a declarat într-un interviu că a avut discuţii încă de la începutul anilor 1990 despre deschiderea de filiale ale unor bănci chineze în România.
Articol de Paul Poteraşi, 20 Iulie 2011, 17:14
Moneda Chinei - yuanul - şi băncile chineze sunt binevenite în România, a declarat guvernatorul Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, într-un interviu acordat marţi agenţiei chineze Xinhua, citat de Agerpres.
"Am discutat încă de la începutul anilor 1990 despre deschiderea de filiale ale unor bănci chineze în România.
"Mă aştept ca acest lucru să se întâmple în viitor", a spus Mugur Isărescu.
Autorităţile din domeniul finanţelor din China au decis să depună valute străine în Banca Naţională a României la începutul anilor '90, atunci când valuta se afla încă în cantităţi mici în România, a reamintit guvernatorul BNR.
Mugur Isărescu a adăugat că demersul a fost o dovadă a prieteniei durabile dintre băncile naţionale ale celor două ţări.
"A fost un ajutor concret şi un gest de prietenie. Un prieten la nevoie se cunoaşte. Eu n-am uitat acest gest de prietenie", a subliniat Mugur Isărescu.
Xinhua notează că România intenţionează să adopte moneda euro până în 2015.
China sprijină euro
Guvernatorul BNR a afirmat că încrederea în euro exprimată de premierul chinez Wen Jiabao în timpul turneului său european în luna iunie a constituit un sprijin pentru moneda unică.
"China, în calitatea sa de importantă putere comercială şi economică la nivel mondial, a devenit de asemenea o putere financiară, prin acumularea în creştere de rezerve valutare.
"De aceea, un mesaj de încredere în euro din partea unei puteri financiare va ajuta cu siguranţă moneda europeană", a afirmat Mugur Isărescu.
Guvernatorul BNR a mai spus că este posibil ca viitoarele crize să poată fi evitate atunci când moneda chineză va juca un rol internaţional mai puternic.
"Când yuanul va deveni valută, o vom avea imediat în trezoreria noastră", a adăugat Mugur Isărescu, exprimându-şi totodată dorinţa pentru o mai strânsă cooperare financiară între China şi România.
"Colaborarea noastră din prezent se poate axa pe diferite aspecte pentru rezolvarea crizei financiare internaţionale", a mai spus Mugur Isărescu, care a salutat rolul constructiv jucat de reprezentanţii Chinei la Fondul Monetar Internaţional.