BM scade prognoza de creştere economică a României
Banca Mondială avertizează ţările în curs de dezvoltare să se pregătească pentru o lungă perioadă de volatilitate în economia globală.
Articol de Iulian Olescu, 14 Iunie 2012, 07:58
Banca Mondială a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an, de la 1,5% nivel estimat anterior la 1,2%, şi a avertizat că ţările în dezvoltare trebuie să se pregătească pentru o perioadă lungă de volatilitate la nivel global şi pentru vremuri mai grele.
Analiştii economici spun că nu este o surpriză.
Banca Mondială avertizează ţările în curs de dezvoltare să se pregătească pentru o lungă perioadă de volatilitate în economia globală.
Reaprinderea tensiunilor în ţările dezvoltate ale Europei a erodat câştigurile obţinute în primele 4 luni ale anului, când se constata o revenire a activităţii economice şi o uşoară reducere a aversiunii faţă de risc a investitorilor - se arată în Raportul "Global Economic Prospects" al Băncii Mondiale.
Este foarte probabil ca piaţa globală de capital şi sentimentele investitorilor să rămână volatile pe termen mediu, ceea ce va face foarte dificilă adaptarea politicilor economice - spune Hans Timmer, director în cadrul Băncii Mondiale.
El adaugă că în acest context ţările în dezvoltare ar trebui să se axeze pe implementarea de reforme pentru creşterea productivităţii şi pe investiţii în infrastructură, în loc să încerce să reacţioneze la schimbările aproape zilnice ale mediului internaţional.
Banca Mondială şi-a redus şi prognozele de creştere economică pentru majoritatea ţărilor, pentru 2012, estimând o creştere medie în statele în curs de dezvoltare de 5,3%, în ţările dezvoltate de 1,4% şi o contracţie de 0,3% în zona euro.
Analistul economic Aurelian Dochia spune că revizuirea prognozelor este normală, în condiţiile în care criza din zona euro este departe de a fi rezolvată şi ţări importante din această regiune se confruntă acum cu probleme de asigurare a finanţării.
"Dacă ne uităm în urmă, avem o succesiune de astfel de avertismente din partea majorităţii instituţiilor internaţionale - Fondul Monetar, Banca Mondială, Banca Europeană pentru Dezvoltare, chiar şi Comisia Europeană. Toate acestea îşi ajustează previziunile iniţiale, care erau ceva mai optimiste, la evoluţiile care au fost observate în ultimele luni şi care au fost în mare parte nefavorabile. Astfel că, pentru mine, acest raport al Băncii Mondiale este un fel de aducere la zi a situaţiei", spune Aurelian Dochia.
Din păcate, pe lângă problemele cunoscute au început să devină îngrijorătoare şi unele evoluţii din ţările emergente, pentru că se spera iniţial că ţările emergente vor continua să aibă o creştere economică destul de robustă, care menţină la nivel mondial un nivel rezonabil de creştere, a mai spus analistul economic.
Se observă însă că şi ţările emergente au început să încetinească ritmul de creştere, şi evident că se păstrează încă o mare îngrijorare în legătură cu China, care dă semne de încetinire destul de marcantă, spune Aurelian Dochia.
"În aceste condiţii, crizele deja cunoscute, în primul rând criza europeană, devin şi mai complicate, pentru că dacă încetineşte creşterea în ţări precum China, India şi altele ţări emergente mari, atunci nici economia Europei nu poate să spere că îşi va menţine fluxurile de exporturi către aceste ţări, şi deci prognozele de creştere pentru economia europeană sunt încă mai slabe", spune analistul economic.
Aurelian Dochia spune că nivelul de creştere economică prognozat de Banca Mondială pentru România în acest an, de 1,2%, ridică semne de întrebare privind modul cum vor fi finanţate cheltuielile anului 2012.
În Raportul Băncii Mondiale se mai recomandă statelor în dezvoltare ca, pe cât posibil, să-şi reducă vulnerabilităţile prin scăderea nivelului datoriei pe termen scurt, prin tăierea deficitelor bugetare şi prin revenirea la o abordare mai neutră a politicii monetare.
Asta le-ar oferi mai mult spaţiu de manevră în cazul în care condiţiile globale s-ar înrăutăţi considerabil.
În document se menţionează că, deşi probabilitatea materializării riscurilor aferente celui mai pesimist scenariu este considerată încă suficient de redusă, o deteriorare rapidă a situaţiei din Europa nu va ierta niciuna dintre regiunile în dezvoltare ale lumii.
Europa emergentă şi Asia Centrală sunt în special vulnerabile din cauza legăturilor comerciale şi financiare strânse cu statele devoltate europene, dar şi cele mai sărace ţări ale lumii vor resimţi şocul, mai ales cele dependente de remiterile cetăţenilor lor din străinătate, de turism şi de exportul de mărfuri, sau cele cu niveluri înalte ale datoriei pe termen scurt.