BM: "Creşterea economică, dusă de centrele urbane"
Banca Mondială recomandă României să înlocuiască strategiile generaliste de dezvoltare cu unele mai aplicate, axate pe extinderea centrelor urbane.
Articol de Iulian Olescu, 20 Septembrie 2013, 18:56
Banca Mondială recomandă României să înlocuiască strategiile generaliste de dezvoltare cu unele mai aplicate, axate pe extinderea centrelor urbane.
În opinia specialiştilor, decalajele sunt prea mari pentru a putea fi egalizate, iar resursele limitate ale României trebuie folosite în crearea unor poli urbani care apoi să influenţeze pozitiv activitatea economică din jurul lor.
Recomandările sunt cuprinse într-o serie de analize pe care chiar ministerul dezvoltării regionale le-a solicitat experţilor Băncii Mondiale.
"Dezvoltarea şi urbanizarea merg mână în mână. Nicio ţară n-a reuşit să se dezvolte fără să se urbanizeze mai întâi", spune Marcel Ionescu Heroiu, specialist în dezvoltare socială pentru Europa şi Asia Centrală în cadrul Băncii Mondiale.
"Practic, creşterea economică în fiecare ţară dezvoltată este dusă de câteva centre urbane mari şi acelaşi lucru este valabil şi pentru România. Creştere echilibrată nu este posibilă. În sine, creşterea economică şi dezvoltarea economică presupune concentrare de resurse în câteva centre economice puternice şi motivul este relativ simplu.
"Un centru precum Bucureştiul oferă o piaţă mai mare pentru firme, pentru oameni şi angajaţi, oferă mai multe oportunităţi legate de locuri de muncă, educaţie, cultură ş.a.m.d", a mai declarat Marcel Ionescu Heroiu.
Practic, experţii Băncii Mondiale recomandă identificarea motoarelor regionale de creştere economică, definirea şi administrarea mai bună a zonelor urbane funcţionale şi politici publice ţintite pe aceste zone, totul pornind de la constatarea că localităţile apropiate de un centru urban dezvoltat tind să se dezvolte, la rândul lor, mai rapid, dacă există şi infrastructura necesară.
De altfel, din analizele efectuate rezultă şi recomandarea de a se extinde infrastructura urbană spre zonele rurale, dar cu o densitate mare a populaţiei.
Cele patru direcţii principale în care ar trebui acţionat pentru o dezvoltare mai rapidă a ţării noastre sunt - în opinia experţilor Băncii Mondiale - realizarea infrastructurii conective, inclusiv a celei aeroportuare şi eficientizarea rutelor de cale ferată, promovarea unor instituţii publice puternice în zonele mai puţin dezvoltate, investiţii în calitatea vieţii pentru zonele dezvoltate şi măsuri adresate comunităţilor marginalizate şi minorităţilor.