Birou turistic al Provinciei chineze Guangdong la Bucureşti
Provincia chineză Guangdong, considerată zona cu cei mai mulţi miliardari din China, a anunţat deschiderea unui birou de reprezentare turistică la Bucureşti.
Articol de Iulian Olescu, 18 Octombrie 2016, 01:11
Camera de Comerţ şi Industrie a României, în partenierat cu Departamentul de Comerţ al provinciei Guangdong a organizat, ieri, un forum de afaceri România-China, la care au venit numeroşi oameni de afaceri chinezi.
Vicepreşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României, Aurelian Gogulescu, a punctat importanţa turismului pentru economia românească şi nevoia de colaborare cu China pentru dezvoltarea acestui domeniu.
Aurelian Gogulescu:Ca şi multe alte domenii, turismul românesc are nevoie de investiţiile chinezeşti şi există multe idei pentru o colaborare profitabilă în domeniul turismului între ţările noastre. Mă gândesc aici la infrastructura hotelieră, mă gândesc la îmbunătăţirea şi construirea de noi pârtii de schi pentru turismul montan. Cred că o idee extrem de bine venită ar putea fi încurajarea şi realizarea de parteneriate şi înfrăţiri între localităţile din România şi China, care cred că ar constitui un fundament, o bază solidă pentru dezvoltarea economică, în general, şi a turismului, în mod special.
Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Turism, Anca Pavel Nedea, a precizat că ANT urmăreşte creşterea atractivităţii României ca destinaţie turistică pentru piaţa chineză, o piaţă cu un potenţial imens la nivel mondial în acest domeniu.
În acest sens, Autoritatea a semnat cu partea chineză în mai 2016 un protocol prin care a fost actualizată procedura de acordare a vizelor turistice pentru cetăţenii chinezi, agreată în anul 2004, dar care era blocată din momentul în care asiguratorii au renunţat la produsul care acoperea cheltuielile pentru întoarcerea în China a turiştilor rămaşi în ţara noastră în urma grupurilor cu care călătoreau.
În acest moment, însă, se aşteaptă lista cu tur operatori chinezi agreaţi, fără de care nu se poate implementa protocolul. Protocolul încheiat în acest an prevede ca pentru un număr de agenţii de turism agreate din China, procedurile de obţinere a vizelor pentru turişti să fie simplificate şi accelerate şi să poată fi realizate de către reprezentanţii agenţiilor, fără să mai fie nevoie de deplasarea personală la consulate.
Anca Pavel Nedea a mai precizat că printre elementele care speră să contribuie la atragerea mai multor turişti chinezi în România se numără introducerea limbii chineze în ciclu gimnazial din anul şcolar 2017-2018, redeschiderea Biroului turistic din Beijing şi orientarea strategiei ANT în special către creşterea calităţii destinaţiilor turistice şi abia apoi către promovare.
Printre domeniile de interes pentru investitorii chinezi prezenţi la forum s-au numărat, pe lângă turism, materialele de construcţii, industria chimică, a mobilei şi cea auto, producţia de electronice, tehnologia informaţiei şi comunicaţiile şi industria alimentară. Operaţiunile de export-import dintre Guangdong şi România s-au situat în 2015, conform reprezentanţilor delegaţiei chineze, la 640 de milioane de dolari, iar de la începutul acestui an şi până în luna iulie, acestea s-au cifrat la 400 de milioane de dolari.