Bilanţul BNR la 25 de ani de la redeschiderea pieţei valutare
În 1991, la BNR exista un singur computer, primit de la norvegieni
Articol de RADOR, 27 Februarie 2016, 01:06
La 25 de ani de la redeschiderea pieţei valutare din România, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a precizat că imediat după numirea sa s-a şi demarat lucrul la întocmirea legilor bancare, dar şi pentru pregătirea primei licitaţii valutare.
Mugur Isărescu: " Era o noutate pentru noi. Eram împărţiţi în câteva direcţii de specialitate abia atunci formate şi bineînţeles că am primit asistenţă tehnică străină, pe piaţa valutară, de la FMI şi de la Banca Belgiei. Dacă ştiam ceva despre piaţa valutară, despre licitaţii, ştiam din cărţi. Singurii români care ştiau ceva despe piaţa valutară erau la BRC. Prima licitaţie a fost cam aşa: era o sală într-o clădire veche, nerefăcută, vechiul palat al BNR, de multe ori îţi era frică să mergi mai ales pe la etaj, aveai sentimentul că se prăbuşeşte, şi uitaţi aceşti entuziaşti la o masă şi aveau şi un computer. Primul PC obţinut de BNR a fost un cadou de la echipa de asistenţă tehnică condusă de FMI şi de la reprezentantul norvegian. Ne-au dat primul calculator pentru că - să îmi iertaţi exprimarea, şi-au făcut cruce că într-o bancă centrală nu există un calculator".
Şeful băncii centrale consideră că în ciuda faptului că drumul până la convertibilitatea leului a fost unul cu suişuri şi coborâşuri, poate fi considerat un succes, pentru că scopul propus iniţial a fost atins în 2006, iar deceniul care a trecut după acel moment, marcat şi de depăşirea unei crize globale fără perturbări majore ale cursului de schimb, demonstrează viabilitatea demersului.
Guvernatorul BNR a făcut o comparaţie între o serie de indicatori, relevantă pentru drumul parcurs de România în ultimul sfert de secol.
În 1991 aveam o inflaţie medie de 170%, rata medie a dobânzii BNR era de 18 procente pe an, o rezervă valutară de 54 de milioane de dolari şi o rezervă de aur de aproximativ 70 de tone.
Astăzi, inflaţia este negativă, rata dobânzii BNR se află la un minim istoric de 1,75% pe an, rezerva valutară depăşeşte echivalentul a 34,5 miliarde de dolari, iar rezerva de aur este de peste 103 tone.