Banii de la FMI, doar după reforma pensiilor
Delegaţia FMI a trecut pe la mai multe ministere pentru a verifica stadiul îndeplinirii acordului. Cea de-a şasea tranşă de peste 900 milioane de euro ar putea fi aprobată în septembrie.
Articol de Sorin Moţatu, 30 Iulie 2010, 12:44
Experţii Fondului Monetar Internaţional s-au întâlnit cu reprezentanţii mai multor ministere, pentru a verifica modul în care autorităţile române au pus în practică prevederile acordului cu instituţia financiară internaţională.
După încheierea evaluării, consiliul director al FMI urmează să supună aprobării, în luna septembrie, eliberarea celei de-a şasea tranşe de peste 900 milioane de euro din împrumutul acordat ţării noastre.
La ministerul muncii, experţii FMI au analizat modul în care se aplică legea de salarizare unitară în sectorul public şi stadiul proiectului de lege a pensiilor.
Cele două legi fac parte din înţelegerea din momentul semnării acordului de împrumut.
"Înţelegem că sunt presiuni în Parlament pentru alte urgenţe, dar nu va fi nicio problemă dacă proiectul de lege a pensiilor va fi adoptat în septembrie.
"În ceea ce priveştea Legea de salarizare unitară, trebuie făcute unele modificări, astfel încât efectele principiilor legii să se vadă în 2011", a afirmat Jeffrey Franks.
La ministerul transporturilor, experţii FMI au constatat că CFR infrastructură a depăşit ţintele stabilite cu privire la arierate şi pierderi, iar CFR Călători, doar arieratele.
Jeffrey Franks a afirmat că modul în care se corectează aceste pierderi este un proces dificil, iar CFR nu trebuie să aducă pierderi statului român.
La Ministerul Sănătăţii, discuţiile s-au axat pe reducerea numărului de paturi din spitale, descentralizarea unităţilor sanitare, introducerea coplăţii şi încadrarea cheltuielilor de personal în limita a 70 la sută din bugetul unităţilor sanitare, aceste două condiţii din urmă, aplicabile de anul viitor.