Băncile scot la licitaţie apartamente confiscate
Mii de apartamente şi case care au intrat în portofoliul băncilor comerciale anul trecut, după ce proprietarii nu au mai putut plăti ratele la credite.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 07 Ianuarie 2014, 19:26
Băncile comerciale din România scot la licitaţie în această perioadă câteva mii de apartamente şi case care le-au intrat în portofoliu anul trecut, după ce proprietarii nu au mai putut plăti ratele la creditele pe care le contractaseră şi au fost executaţi silit.
În Alba, unul dintre judeţele cu cei mai mulţi datornici, se vor organiza licitaţii pe parcursul întregii luni, informează autorităţile.
La Sălaj, judeţ în care unul din patru posesori de credite are restanţe la bancă, specialiştii recomandă soluţii de compromis, inclusiv renegocierea cu instituţiile creditoare sau refinanţările.
Cele mai mari întârzieri sunt înregistrate la plata ratelor în valută.
Mii de oameni ajungând în imposibilitatea de a mai plăti la timp, spune Alexandru Tamba, preşedintele Corpului experţilor contabili Sălaj.
"Din păcate, tendinţa generală este de a creşte aceste credite neperformante. Sigur, poate că ar trebui ca şi cei care sunt implicaţi, cei care au ridicat credite să încerce, mă rog, o prelungire a termenelor de rambursare, o nouă negociere cu banca, pentru că, în ultimul timp, datorită crizei, care încă n-a trecut şi nici la noi, nici în UE, sigur că sunt dificultăţi pentru acei oameni care au credite, pentru că poate şi-au pierdut locurile de muncă sau poate că li s-au redus veniturile şi atunci ar trebui să încerce o renegociere cu banca şi în interesul tuturor, şi a băncii şi a persoanelor respective care au luat creditele la bănci", spune Alexandru Tamba.
Procent mare de datornici
Majoritatea sălăjenilor cu restanţe mai mari de trei luni încearcă să-şi refinanţeze împrumuturile.
"Noi suntem pensionari şi ne e foarte greu. Mi-a crescut foarte mult rata comparativ cu salariile care au rămas aceleaşi, simt că nu mai fac faţă.
"În ultimele săptămâni am contactat mai multe bănci pentru a vedea care este cea mai bună soluţie", spune un sălăjean cu credite la bănci.
Aproape jumătate dintre sălăjenii care s-au împrumutat de la bănci nu-şi mai pot plăti ratele la timp.