Băncile "n-au înţeles nimic" din ce le-a spus guvernatorul
Consilierul BNR Adrian Vasilescu susţine că băncile comerciale "nu înţeleg sau se fac că nu înţeleg" mesajul guvernatorului Băncii Centrale privind dobânzile la împrumuturi.
Articol de Mihaela Mihai, 07 Iulie 2013, 13:15
Consilierul guvernatorului Băncii Naţionale, Adrian Vasilescu, a apreciat la Radio România Actualităţi că "toată lumea ar avea de câştigat" dacă bancherii ar lua măsura scăderii dobânzilor la credite.
Scăderea dobânzilor la împrumuturi ar fi fost stimulată, în opinia guvernatorului BNR Mugur Isărescu, de recenta decizie a Băncii Centrale de scădere a dobânzii de politică monetară de la 5,25% la 5%.
"Banca Centrală a dat semnalul reducerii dobânzilor la credite.
"Băncile trebuie să vadă că această tendinţă este de durată", a spus acum câteva zile Mugur Isărescu.
În acest timp dialogul dintre BNR şi băncile comerciale pare să fi continuat.
"Acest mesaj foarte clar l-a dat guvernatorul", a afirmat Adrian Vasilescu la Radio România Actualităţi.
"Le-a spus că dobânzile sunt sus.
"S-au făcut că nu înţeleg, replica lor a fost că noi reducem dobânzile când spune piaţa, nu când ne spune Banca Naţională sau când ne obligă cineva.
--fb1
"Şi le-am răspuns, noi, de la Banca Naţională, că n-au înţeles nimic din ce le-a spus guvernatorul, că guvernatorul nu le-a dat dispoziţie să coboare dobânzile.
"Nu le-a spus că le cere Banca Naţională să coboare dobânzile. Le-a spus cu totul altceva şi ori n-au înţeles, ori s-au făcut că nu înţeleg.
"Le-a spus că, dacă ţin dobânzile sus, ele se vor întoarce împotriva lor ca un bumerang şi le vor lovi năprasnic", a declarat Adrian Vasilescu la RRA.
Contactat de RRA Online, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor Radu Gheţea nu a dorit să comenteze declaraţia consilierului Vasilescu.
Ce este dobânda de politică monetară
Dobânda de politică monetară reprezintă dobânda la care băncile comerciale se împrumută de la Banca Centrală. Plafonul de 5% pe an reprezintă acum nivelul maxim al dobânzii cu care Banca Centrală împrumută băncile comerciale.
Atunci când autoritatea monetară - respectiv Banca Naţională - coboară rata dobânzii de politică monetară, ea stimulează interesul băncilor pentru refinanțare şi solicitare a mai multor împrumuturi.
Cu alte cuvinte, băncile comerciale au acces la bani mai ieftini cu cât dobânda de politică monetară e mai mică. Având acces la bani mai ieftini, teoretic băncile comerciale ar putea acorda la rândul lor împrumuturi cu dobânzi reduse, menţinându-şi rata de profit.