Băncile elveţiene schimbă regulile de depunere
Elveţia intenţionează să introducă obligativitatea ca străinii care doresc să-şi depoziteze banii în bănci din această ţară să prezinte dovada că au plătit în ţara lor impozitele pentru sumele respective.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 24 Februarie 2012, 16:12
Misterul conturilor din Elveţia ar putea fi din toamnă elucidat.
Elveţia intenţionează să introducă obligativitatea ca străinii care doresc să-şi depoziteze banii în bănci din această ţară să prezinte dovada că au plătit în ţara lor impozitele pentru sumele respective, anunţă ministrul de finanţe elveţian.
Potrivit noilor dispoziţii, care ar urma să fie prezentate în septembrie anul acesta, orice străin care ar dori să depoziteze o sumă importantă de bani într-o instituţie elveţiană va trebui să semneze o declaraţie prin care se va face dovada că a plătit în ţara sa impozitele necesare pentru suma respectivă.
Însă dacă banca se îndoieşte că declaraţia este veridică, poate cere mai multe date, din mai multe surse, iar dacă în urma acestui proces, îndoiala se menţine, banca poate lua decizia de a refuza clientului depozitarea banilor.
Mai mult, dacă o astfel de investigaţie dovedeşte că respectivul client a minţit, banca ar putea înştiinţa autorităţile elveţiene, care ar putea chema în instanţă clientul.
Însă există analişti care sunt de părere că Elveţia nu este chiar cu tot sufletul în acest proces de relaxare a secretului bancar, instituţie sacră a succesului economic elveţian.
Şi asta, pentru că legea nu îi va afecta decât pe clienţii care îşi vor depune banii în Elveţia după intrarea în vigoare a documentului, ceea ce înseamnă că toţi banii ilegali existenţi deja în băncile elveţiene, după unii specialişti, peste 2000 de miliarde de euro, sunt feriţi de astfel de investigaţii.
Autorităţile elveţiene nu au stabilit încă de la ce sumă un client ar trebui să facă această declaraţie.
Noul act normativ nu include schimbul automat de informaţii între Elveţia şi o ţară terţă cu privire la titularii depozitelor.
Obligată de OECD să respecte standardele sale privind fiscalitatea, Elveţia s-a angajat în 2010 să susţină schimbul de informaţii cu alte ţări pentru cazuri individuale şi pe baza unor cereri concrete şi justificate.
Elveţia a semnat o serie de acorduri bilaterale privind dubla impunere fiscală.
Însă este acest proces de relaxare a secretului bancar o dinamită pentru sistemul bancar elveţian?
Nimeni nu neagă că stricteţea în privinţa păstrării secretului operaţiunilor bancare din Federaţia Elveţiană a făcut ca sute de milioane de dolari să poposească în băncile elveţiene, însă relaxarea regulilor privind secretul bancar afectează nu atât băncile mari, ca UBS, ci băncile mici, care se ocupă cu administrarea averilor.
Unele dintre acestea au înregistrat scăderi ale profitului şi de până la 41%, a scris publicaţia elveţiană "Le Temps".