”Băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul”
Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, spune că băncile au cam sărit calul cu indicele Robor și au depășit cu mult rata de politică monetară.
Articol de Florin Lepădatu, 09 August 2022, 16:09
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Guvernatorul Băncii Naționale, Mugur Isărescu, spune că băncile au cam sărit calul cu indicele Robor și au depășit cu mult rata de politică monetară.
El a mai declarat marți, la conferința de prezentare a raportului asupra inflației, că diferența dintre rata de politică monetară stabilită de BNR și Robor nu ar trebui să depășească 1%.
Inflația este acum de 15%, însă guvernatorul spune că în perioada următoare tendința de creștere se va tempera.
Deja au scăzut prețurile mărfurilor pe piețele interne și externe, iar excedentul de cerere descrește.
Mugur Isărescu a apreciat că anul viitor inflația se va reduce, situația economică se va îmbunătăți, însă dobânzile nu vor reveni la cotele scăzute din timpul pandemiei.
În plus, guvernatorul afirmă că o dobândă de politică monetară între 3% și 6% trebuie privită ca o normalitate.
"De regulă între rata de politică monetară şi ROBOR există o corelaţie. Deci ROBOR-ul se mişcă în apropierea ratei de politică monetară şi este acest interval sau coridor al ratei de politici 1%. Mai jos este rata dobânzii la depozite de la Banca Naţională şi cu un procent, e mai bine spus, un procent peste rata de politică monetară, este vorba de rata Lombard cu care se acordă credite de ultimă instanţă şi overnight. Şi ROBOR-ul în mod normal se plimbă între cele două pentru că aici se pot finanţa şi băncile şi aşa mai departe. De mai bine de 4 - 5 luni s-a decuplat Robor-ul. Aşa ca să mă exprim mai pe înţelesul dumneavoastră, băncile au cam sărit calul cu ROBOR-ul. S-au dus în sus mult mai mult decât rata de politică monetară. Pentru a înţelege ce s-a întâmplat e nevoie de două lucruri. Unu: acestea sunt dobânzi de piaţă. Şi pieţele au tendinţa aceasta să supra-reacţioneze. Aşa funcţionează pieţele peste tot în lume, mai ales în perioadele de criză, de tensiune. Overreaction este în engleză. Sunt şi alţi termeni: overshoot / undershoot. Deci găsirea punctului de echilibru se face printr-un balans, de multe ori pe extreme", a declarat Mugur Isărescu.