Banca Naţională a Elveţiei a redus dobânda de politică monetară
Banca Naţională a Elveţiei a redus ieri dobânda de politică monetară la 1,5%, pentru prima dată în ultimii doi ani, preluând astfel iniţiativa în raport cu alte mari bănci centrale din întreaga lume care ar putea urma exemplul în cursul acestui an.
Articol de Radio România Actualităţi, 22 Martie 2024, 07:57
Banca Naţională a Elveţiei a redus ieri dobânda de politică monetară la 1,5%, pentru prima dată în ultimii doi ani, preluând astfel iniţiativa în raport cu alte mari bănci centrale din întreaga lume care ar putea urma exemplul în cursul acestui an. Decizia băncii centrale elveţiene i-a luat prin surprindere pe mulţi analişti care se aşteptau ca instituţia să aştepte până în iunie, înainte de a reduce costul creditului.
Alina Bordeiaşu cu detalii: ”În Elveţia, evoluţia preţurilor este mult mai rezonabilă decât în alte ţări. De la jumătatea anului trecut, inflaţia în Elveţia a revenit sub pragul de două procente, în acest an urmând să scadă la 1,4%. În schimb, aşa cum era de aşteptat, băncile centrale ale Angliei şi Norvegiei au menţinut ieri dobânda de politică monetară la 5,25% şi, respectiv 4,5%, lăsând să se întrevadă o primă reducere a costului creditului undeva la toamnă.
În urmă cu două zile, Rezerva Federală a Statelor Unite a lăsat neschimbată dobânda de politică monetară, dar a indicat că ar putea reduce dobânzile de trei ori în acest an, ceea ce a dus la creşteri semnificative pe pieţele bursiere globale. Pentru moment, marile bănci centrale din lume preferă să mai aştepte pentru a fi sigure că inflaţia, care în 2022 a explodat, în principal ca urmare a efectului războiului din Ucraina, a încetinit în mod sustenabil.
Şefa Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a avertizat că băncile centrale se confruntă cu presiuni politice în creştere pentru a reduce dobânzile în timpul unui an electoral major şi a precizat că acestea ar trebui să îşi menţină independenţa. Georgieva susţine că băncile centrale care au o independenţă mai puternică reuşesc să aibă mai mult succes în controlarea inflaţiei şi în ţinerea sub control a creşterii preţurilor. În România, inflaţia se menţine la un nivel ridicat, de peste 7%, cel mai mare din Uniunea Europeană, perspectiva unei reduceri a costului creditului părând tot mai îndepărtată.” /editor Florin Lepadatu/