Banca Mondială a prezentat harta sărăciei în România
Responsabilii Băncii Mondiale spun că această hartă poate ajuta autorităţile să combată mai eficient sărăcia şi excluziunea socială.
Articol de Radiojurnal, 05 Martie 2014, 15:23
Banca Mondială a prezentat hărţile detaliate ale sărăciei şi riscului de excluziune socială în România.
Astfel de hărţi sunt folosite în ţările europene pentru realizarea politicilor publice de reducere a sărăciei şi pentru direcţionarea eficientă a politicilor sociale.
Potrivit datelor Eurostat, în Uniunea Europeană sunt peste 120 de milioane, aproape un sfert din populaţia totală, sărace sau în risc de excluziune socială.
În România, peste 40% din populaţie se află în risc de sărăcie, al doilea nivel de risc la nivel european, potrivit datelor prezentate de oficialii Băncii Mondiale.
Uniunea Europeană a alocat 1000 de miliarde de euro până în anul 2020 pentru programe de creare a locurilor de muncă în scopul reducerii sărăciei.
Eforturi "mai bine direcţionate" pentru combaterea sărăciei
Pe lângă bani şi proiecte, e nevoie şi de o cunoaştere amănunţită a situaţiei, a insistat economistul Băncii Mondiale, Kenneth Simler.
"Aceste informaţii trebuie combinate cu alte informaţii referitoare la reţeaua de drumuri, la serviciile oferite, la rata şomajului, precum şi informaţii referitoare la activitatea comercială.
"Toate aceste informaţii pot să fie utilizate de către noi, de către guvern pentru ca, împreună cu Comisia Europeană, să putem să formulăm politici mai bune, astfel încât toate fondurile şi toate eforturile să fie mai bine direcţionate", spune Kenneth Simler.
Obiectivul Uniunii Europene este ca până în anul 2020 să reducă cu 20 de milioane numărul persoanelor aflate în situaţia de risc de sărăcie şi excluziune socială.
În cadrul obiectivului european, România s-a angajat ca până în 2020 să scoată din sărăcie aproape 600 de mii de persoane, a declarat ieri Rovana Plumb, propusă pentru ocuparea funcţiei de ministru al muncii şi protecţiei sociale.