Avertismente pentru sistemul bancar românesc în anul 2012
Finanţarea în valută, nivelul ei foarte mare şi dependenţa de centralele din străinătate sunt punctele slabe ale sistemului bancar din România, în viziunea experţilor financiari.
12 Decembrie 2011, 14:49
România va trebui să fie atractivă în 2012 şi să propună business-uri bancabile, a spus analistul Lucian Anghel, la cea de-a XIV-a ediţie a Forumulul Bancar Român.
Contractele semnate de ministerul transporturilor reprezintă o dovadă pentru creşterea creditării în 2012.
România va găsi finanţare pentru proiecte importante, dar celelalte proiecte sunt în pericol.
Soldul creditelor va rămâne constant în 2012 sau va înregistra o creştere uşoară.
Din păcate, România depinde de economisirea realizată de alte state, având în prezent o datorie externă de 100 de miliarde de euro.
Costul riscului a ajuns la 4,8%, faţă de 1,8%, cât era în 2008. Acest lucru înseamnă o pierdere anuală pentru România de aproape 3 miliarde de euro din costul suplimentar al finanţării.
Ţara noastră are nevoie să reducă dependenţa de economisirea altor state, ar putea să nu mai impoziteze dobânzile la depozite sau să stimuleze fondurile de pensii, să apeleze la piaţa de capital.
Fondurile europene sunt importante şi este esenţial să fie orientate spre domenii care generează valoare adăugată.
Cezar Furtună, analist KPMG, a spus că băncile europene şi implicit cele româneşti se vor concentra pe recapitalizarea solicitată de către Banca Centrală Europeană şi banii nu se vor reorienta spre economia reală.
Creditele neperformante rămân o problemă a băncilor, iar preţurile sunt mici pe piaţă, ceea ce determină încasări slabe din executări.
Analistul KPMG a spus că este posibil să asistăm la mişcări pe piaţa financiar - bancară; lipsa de lichiditate de pe pieţele financiare şi reconcentrarea băncilor spre pieţele interne aduc cu sine o bătălie între băncile locale pentru resursele interne.
Au fost intervenţii ale reprezentanţilor CEC Bank şi EximBank şi prezentate noi strategii de atragere a resurselor. Nu lipsesc de la Forumul Bancar Român fondurile de garantare şi contragarantare a creditelor.
Criza datoriilor de stat din zona euro riscă să afecteze sistemul bancar din România
Sistemul bancar din România riscă să fie grav afectat de criza datoriilor de stat din zona euro şi de criza de finanţare prin care trec băncile europene, avertizează agenţia de evaluare financiară Moody's.
Criza ar putea conduce la scăderea creditării, deteriorarea calităţii activelor, creşterea pierderilor şi presiuni pe capital.
Creditele neperformante urmează să crească dacă leul se va deprecia, din moment ce majoritatea debitorilor în valută au venituri în moneda locală, argumentează Moody's.
Riscul ca băncile-mamă din Europa de Vest să-şi reducă operaţiunile din România este tot mai mare, continuă raportul agenţiei, situaţie care ar afecta capitalul sistemului bancar local şi ar opri creşterea creditării.
De altfel, Moody's şi-a confirmat, luni, intenţia de a retrograda, în trimestrul I al anului viitor, ţările din întreaga Uniune Europeană.
Nu ar fi scutite nici cele mai stabile, precum Germania, Olanda, Austria sau Finlanda.