Autoritate unică de supraveghere financiară
Guvernatorul BNR spune că România trebuie să se adapteze schimbărilor rapide care au loc în arhitectura financiară europeană. O părere asemănătoare are şi premierul Victor Ponta.
Articol de Iulian Olescu, 12 Decembrie 2012, 10:32
Executivul vrea să înfiinţeze o autoritate de supraveghere financiară care să preia toate atribuţiile Comisiei Naţionale a Valorilor Mobiliare, ale Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor şi ale Comisiei de supraveghere a sistemului de pensii private.
Aşa reiese din proiectul de ordonanţă de urgenţă publicat pe siteul ministerului finanţelor publice.
Proiectul actului normativ privind crearea Instituţiei de surpaveghere financiară care va prelua atribuţiile comisiilor de reglementare din domeniile pieţei de capital, asigurărilor şi pensiilor private va fi prezentat în cadrul şedinţei de guvern, însă el urmează a fi adoptat de viitorul executiv.
Până atunci, este supus dezbaterii publice, a declarat premierul Victor Ponta.
Schimbări rapide în arhitectura financiară europeană
Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, spune că România trebuie să se adapteze schimbărilor rapide care au loc în arhitectura financiară europeană.
"De doi ani funcţionează într-un fel în subordinea Băncii Centrale Europene, Consiliul European de Risc Sistemic. Acesta s-a format prin adunarea tuturor instituţiilor extrem de diverse care există în Europa unită, instituţiilor sau autorităţilor de supraveghere.
"Tendinţa e în Europa, cum v-am spus, este de integrare într-un fel sau altul. Gândiţi-vă cum poate să funcţioneze o instituţie europeană cu 80 de persoane, cam care este eficienţa unui asemenea mecanism care există de facto. Noua autoritate nu poate să funcţioneze pe ceva provizoiu. Va avea responsabilităţi în noua arhitectură europeană.
"Ideea este ca să se discute inclusiv de către opinia publică după această şedinţă de guvern, apoi să intre rapid în parlament şi cândva prin luna martie noua autoritate să fie funcţională pentru a prelua în totalitate funcţiile şi a se putea duce la Frankfurt, unde funcţionează Consiliul European de Risc Sistemic şi unde se iau de pe acum decizii foarte importante, uniunea bancară, crearea organelor de supraveghere bancară, rezoluţia bancară.
"Deci, Europa trece prin transformări extrem de rapide, nu putem să rămânem în afara lor şi trebuie să ne mişcăm repede cu autorităţi eficiente", a explicat guvernatorul BNR.
România "trebuie să-şi adapteze instituţiile"
Mugur Isărescu adaugă faptul că noua instuituţie va trebui să preia şi rolul structurii mandatate să se ocupe de aspectele privind macroprudenţialitatea în relaţia cu autorităţile europene.
Premierul Victor Ponta a precizat că România trebuie să-şi adapteze instituţiile, să le facă mai flexibile şi, în acelaşi timp, mai eficiente în activitatea de supraveghere.
"Pot şi trebuie să fie integrate după un model aplicabil în majoritatea ţărilor europene Germania, Polonia ar fi exemplele pe care eu le consider cele mai importante.
"Ideile sunt adaptabilitate la schimbările pe plan european, eficienţă în activitatea de supraveghere, mai puţine funcţii de conducere, mai puţină birocraţie, cheltuieli mai puţine şi coordonare cu Banca Naţională pentru a oferi de fiecare dată, indiferent de ceea ce se întâmplă în zona politică, în zona guvernamentală, o ancoră de stabilitate şi un sediu al materiei privind pieţele financiare care evoluează într-un ritm pe care uneori structurile politice nu-l pot egala, care în mod sigur comite şi erori, constată şi mari greşeli".
"Ori trebuie învăţat din aceste lecţii, atât cele din zona noastră strict naţională, cât şi cele la nivel european şi chiar mondial", a declarat premierul.
Victor Ponta a mai spus că se doreşte ca până la jumătatea lunii martie, noua instituţie de supraveghere să fie funcţională.