Au crescut rezervele valutare ale BNR
Analistul economic Constantin Rudniţchi spune că este acest lucru contribuie la stabilitatea cursului de schimb valutar.
Articol de Iulian Olescu, 01 Aprilie 2024, 18:45
Rezervele valutare la Banca Naţională au crescut luna trecută cu peste un miliard de euro comparativ cu nivelul înregistrat la final de februarie, depăşind pragul de 64 de miliarde de euro.
Rezerva de aur s-a menţinut la peste 103 tone, însă în condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia a urcat la aproape 6,9 miliarde de euro, aşa încât rezervele internaţionale ale României, valută plus aur, au ajuns la 71 de miliarde de euro.
Analistul economic Constantin Rudniţchi spune că este acest lucru contribuie la stabilitatea cursului de schimb valutar.
"Aceste intrări de valută ajută Banca Națională să păstreze acest curs de schimb leu-euro. E de o bună perioadă extrem de stabil, sigur, cu o mică devalorizare a leului, dar mai mică decât ne-am aștepta atunci când ne uităm, de exemplu, la balanța comercială.
"Dacă ne uităm la sondajele, de exemplu, realizate de CFA România, ele ne spun că undeva la un orizont de timp de 12 luni, euro va depăși acest prag psihologic de 5 lei".
Pe de altă parte, mai spune Constantin Rudniţchi, consolidarea rezervelor poate fi un semn că unele fonduri europene rămân "parcate" la Banca Naţională şi nu sunt utilizate.
"Această consolidare continuă a rezervei internaționale ne poate spune și că există o slabă, să zicem, realizare a proiectelor de investiții cu fonduri europene.
"Se vorbește destul de mult despre faptul că o bună parte din banii care vin din fonduri europene rămân parcați la Banca Națională și nu se duc în economia reală, dar sigur că din acest punct de vedere, lucrurile pare-se că încep să se mai miște, în sensul că avem niște investiții care sunt chiar decontate și există fluxul acesta de trezorerie care pleacă de la Banca Națională și ajunge la buget și apoi către companiile care au prestat serviciile sau care au făcut lucrările din fonduri europene. N-avem o cifră clară, dar, din câte vedem, totuși, fondurile încep să fie cheltuite cu o viteză mai mare și cu un nivel mai mare".