Apel Matinal: Interviu cu Ludwik Sobolewski, Directorul General al BVB
Ludwik Leszek Sobolewski este Directorul General al Bursei de Valori București.
Articol de Iulian Olescu, 02 Februarie 2017, 13:10
Piaţa de capital românească se află foarte aproape de dobândirea statutului de piaţă emergentă, adică suntem o ţară care are o creştere economică sau socială semnificativă, astfel că şi beneficiile urmează să fie semnificative, dar în realizarea acestui lucru trebuie... depăşite şi câteva provocări, mai ales ultimele din ultima perioadă. Iulian Olescu a discutat, pentru "Apel matinal" despre acest subiect, cu directorul general al Bursei de Valori Bucureşti, Ludwik Sobolewski, care a vorbit, atât despre situaţia actuală în care se găseşte bursa autohtonă, cât şi despre evoluţiile viitoare vizibile, dar şi despre importanţa unei pieţe de capital puternice şi moderne pentru dezvoltarea economică.
Reporter: Iulian Olescu - În ce punct se află piaţa de capital românească şi ce perspective de dezvoltare are în perioada imediat următoare?
Ludwik Sobolewski: Ne aflăm într-un moment special. România şi-a dorit să construiască o piaţă de capital modernă şi ne aflăm într-o fază destul de avansată a acestui proiect. Dorim ca bursa locală să dobândească statutul de piaţă emergentă, deoarece în acest moment, când suntem consideraţi piaţa de frontieră, foarte multe fonduri, investitori şi interese, ne ocolesc, în loc să pătrundă în economia românească. Vorbim acum de un punct decisiv în acest proces care sperăm să fie în acest an, deoarece ne aflăm, practic, pe ultima sută de metri, în drumul spre statutul de piaţă emergentă de capital. Aşadar, trebuie să facem ceva în plus pentru a obţine această nouă clasificare şi pentru a putea beneficia într-o măsură mult mai mare decât până acum, de fondurile pe care pieţele internaţionale le pun la dispoziţie. Noul statut ar creşte şi atenţia şi vizibilitatea de care se bucură România, dar ar îmbunătăţi şi modul în care este percepută în cadrul cercurilor internaţionale de afaceri.
Reporter: Concret, ce mai trebuie să facem ca să obţinem statutul de piaţă emergentă?
Ludwik Sobolewski: Practic, ultimul element ce trebuie îndeplinit este legat de nivelul aşa-numitei lichidităţi a Bursei şi de numărul de companii mari prezente pe piaţă, mari atât din punctul de vedere al valorii, cât şi din cel al cifrei de afaceri şi al tranzacţiilor pe care le generează. Este nevoie de minimum trei astfel de companii şi în lipsa Hidroelectrica, nu le avem. Avem deci nevoie de un Guvern cu viziune şi cu planuri strategice. Sperăm ca actualui Executiv să fie o astfel de putere publică vizionară şi să reia procesul de privatizare, în special în ceea ce priveşte Hidroelectrica. Sunt necesare însă şi alte decizii ale Guvernului, ale Parlamentului şi ale reglementatorilor pentru că trebuie ca piaţa de capital să aibă o funcţionare cât mai aproape de nivelul optim. În acest sens, îmbunătăţirea reglementării este o provocare permanentă. Regulile pieţei de capital şi ale sectorului financiar, în ansamblu, trebuie să promoveze mai activ decât până acum dezvoltarea Bursei.
Reporter: Care sunt cele mai importante avantaje care decurg din obţinerea acestui statut de piaţă emergentă?
Ludwik Sobolewski: Principalul avantaj derivă din faptul că, prin îmbunătăţirea reputaţiei ţării, tot mai multe fonduri vor investi în companiile listate la Bucureşti şi asta pentru că la nivel mondial există de zeci de ori mai mulţi bani investiţi în pieţele emergente, decât în aşa numitele pieţe de frontieră. Aceşti bani se vor duce către firme româneşti, deoarece ne dorim ca Bursa să fie un vehicul prin intermediul căruia aceste companii să îşi poată finanţa dezvoltarea. Adică, firmele, fie ele cu capital de stat sau nu, să folosească piaţa de capital ca sursă alternativă de finanţare, însă pentru aceasta este nevoie de investitori, de investitori internaţionali, de instituţii autohtone şi de investitori individuali, fiecare cu beneficiile proprii. De exemplu, când vom avea mai multe fluxuri de fonduri internaţionale care vor intra în România, vom avea o piaţă mai bună şi pentru fondurile de pensii care activează aizi. Acestea vor putea avea investiţii mai sigure şi mai profitabile, în beneficiul tuturor românilor care, mai devreme sau mai târziu, vor fi pensionari.
Reporter: Cât de importantă este piaţa de capital pentru creşterea unei economii?
Ludwik Sobolewski: Dacă o ţară vrea să aibă o economie care se dezvoltă într-un ritm puternic şi sănătos, care să poată oferi suficientă finanţare pentru investiţiile antreprenorilor, atunci trebuie să deţină o piaţă de capital performantă. Practic, în orice societate care doreşte să crească şansele companiilor locale de a se dezvolta şi de a face faţă mai bine competiţiei interne, cât şi internaţionale, Bursa reprezint o parte esenţială a construcţiei economice. Ea, poate, de asemenea, schimba în bine structura economiilor populaţiei. În acest moment, foarte puţini din toată economisirea internă este investită în acţiuni ale companiilor locale, ceea ce nu este deloc normal. Pentru a schimba acest lucru, trebuie continuate reformele, în aşa fel încât România să poată primi statutul de piaţă de apital emergentă, în mod similar cu procesul prin care, în urma unui efort susţinut, a devenit membră a UE.
AUDIO: Interviu cu Ludwik Sobolewski, Directorul General al Bursei de Valori București, realizat de Iulian Olescu.