Angajarea tinerilor "ar trebui încurajată în Europa"
Ţările europene ar trebui să facă mai mult pentru a încuraja angajarea tinerilor, altfel, finanţarea sistemelor de asigurări sociale va deveni tot mai problematică, conform FMI.
Articol de Sergiu Şteţ, 10 Decembrie 2014, 17:05
Ţările europene ar trebui să facă mai mult pentru a încuraja angajarea tinerilor, altfel, finanţarea sistemelor de asigurări sociale va deveni tot mai problematică, se arată într-un studiu dat publicităţii de Departamentul European al FMI.
Studiul atrage atenţia asupra şomajului extrem de ridicat în rândul tinerilor de peste 40% în ţările zonei euro pentru cei cu vârste între 15 şi 24 de ani şi recomandă unele măsuri, printre care şi stabilirea nivelului salariului minim la un nivel atractiv comparat cu salariile de pe piaţă.
Chiar dacă o parte din şomajul extrem de ridicat din rândul tinerilor a fost cauzat de criza economică, autorităţile ar trebui să nu mai dea vina pe criză şi să adopte măsuri concrete care să ajute la angajarea tinerilor.
Cu o populaţie din ce în ce mai bătrână şi cu şomaj mare în rândul tinerilor, Europa se îndreaptă către momentul în care nu-şi va mai putea finanţa sistemele de asigurări sociale precum sănătatea sau pensiile.
Greutatea cu care îşi găsesc un prim loc de muncă, angajarea frecventă pe perioadă determinată şi perioadele foarte lungi de şomaj îi fac pe tineri să-şi piardă abilităţile şi calificările şi să le scadă şansele de a se mai angaja vreodată.
Speranţele guvernelor sunt legate de revenirea creşterii economice, însă acest lucru nu va fi suficient pentru a îmbunătăţi situaţia tinerilor.
Autorităţile ar trebui să reducă sau să elimine protecţia angajaţilor cu contracte pe perioadă nedeterminată, în general mai în vârstă, se arată în studiul FMI, să reducă costurile cu noii angajaţi, şi salariul minim ar trebui stabilit la un nivel care să ţină cont de faptul că mulţi tineri nu au calificări şi pentru a fi angajaţi salariul minim nu trebuie să fie foarte mare.