Andrei Gerea, în dialog cu mediul de afaceri la Business Breakfast-ul CCIB
Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti a organizat un nou eveniment din seria Business Breakfast la care a participat ministrul de resort, Andrei Dominic Gerea.
Articol de Radio România Actualităţi, 24 Martie 2015, 18:32
Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a organizat marţi, 24 martie, cu susţinerea Casei de Avocatura Muşat şi Asociaţii, un nou eveniment din seria Business Breakfast, cu tema „Agenda noului Minister al Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri în domeniile de responsabilitate – prezent şi perspective”. Invitatul special al ediţiei, moderate de prof. univ. dr. ing. Sorin Dimitriu, preşedintele Camerei bucureştene, a fost ministrul de resort, Andrei Dominic Gerea.
„Prin organizarea Business Breakfast, iniţiativă care s-a bucurat de succes şi de aprecierea mediului de afaceri, dar şi a partenerilor noştri din mediul guvernamental, ne-am propus iniţierea unui dialog mai puţin convenţional, dar eficient între decidenţi şi firme”, a declarat preşedintele CCIB în deschiderea evenimentului.
Andrei Gerea, în dialog cu mediul de afaceri la Business Breakfast-ul CCIB. Foto: CCIB.
Managerii şi antreprenorii prezenţi au avut posibilitatea de a obţine informaţii privind: stadiul elaborării noii strategii energetice a României; siguranţa energetică a ţării noastre în context european; evoluţia sectorului energiei obţinute din surse regenerabile, în contextul modificărilor legislative privind certificatele verzi; facilitarea accesului la surse de finanţare, avantajele oferite întreprinderilor mici şi mijlocii de noul Cod fiscal.
În ceea ce priveşte strategia energetică a ţării noastre, potrivit ministrului Andrei Gerea, se urmăreşte: majorarea capacităţii de stocare a gazelor naturale; realizarea unor îmbunătăţiri tehnice la nivelul sistemului naţional de transport al gazelor naturale, în vederea creşterii presiunii în sistem; rezolvarea unor probleme legate de interconectare, astfel încât România să beneficieze, pe termen mediu, de beneficiile unor proiecte transnaţionale; restructurarea sistemului energetic, ţinând seama de necesitatea asigurării unui mix energetic echilibrat. În cadrul discuţiilor, ministrul Andrei Gerea a punctat importanţa asigurării unor surse multiple de obţinere a energiei. În acest context, a apreciat că „avem nevoie de capacităţi pe cărbune”, dar şi că proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti, hidrocentrală de pompaj, cu rol de echilibrarea a sistemului, trebuie dezvoltat.
De asemenea, întâlnirea cu ministrul energiei, IMM-urilor şi mediului de afaceri s-a dovedit o excelentă ocazie pentru a se discuta problemele cu care se confruntă domeniile din sfera de responsabilitate. Astfel, dinamica prea mare a schimbărilor legislative, anumite reguli rigide introduse în piaţa centralizată de energie electrică, necesitatea realizării unor investiţii masive pe zona de interconectare, dezvoltarea unor capacităţi industriale care să valorifice resursele autohtone, dificultăţile în domeniul accesării fondurilor europene, actele normative a căror aplicare influenţează negativ activitatea mediului de afaceri, fără obţinerea unor beneficii semnificative de către stat (ex. legislaţia privind taxa de stâlp) au fost câteva dintre subiectele abordate de către participanţi în dialogul cu ministrul Andrei Gerea.
De asemenea, s-a discutat despre lipsa unor stimulente reale pentru industriile cu valoare adăugată mare (ex. tehnologia informaţiei) şi despre necesitatea de a se aduce corecţii cadrului legislativ, în vederea eliminării aspectelor interpretabile, dar şi a celor care pot conduce la discriminarea anumitor categorii de firme.
„Cunoașterea din sursă directă a problemelor reale întâmpinate de operatorii economici în activitatea de zi cu zi are o importanță deosebită pentru decidenți, ceaea ce ne determină să susținem necesitatea organizării periodice a unor astfel de evenimente, poate pe teme mai punctuale”, a declarat în încheiere demnitarul român.