Anchetă la Oltchim
Potrivit premierului Victor Ponta, datoria combinatului Oltchim creşte cu 200 de mii de euro în fiecare zi, în prezent datoria fiind de 700 de milioane de euro.
Articol de Răzvan Stancu, 25 Septembrie 2012, 12:19
În cadrul unei conferinţe de presă susţinută miercuri, premierul Victor Ponta a declarat că rezultatul final al privatizării Oltchim trebuie să ducă la pastrarea locurilor de muncă.
Potrivit premierului, datoria combinatului Oltchim creşte cu 200.000 euro în fiecare zi.În prezent datoria Oltchim a ajuns la 700 milioane de euro
Ministerul economiei şi ANAF derulează o anchetă şi vor sesiza DNA privind abuzurile de la Oltchim, a precizat Victor Ponta.
Premierul Victor Ponta a declarat că procedurile de privatizare a Oltchim au fost stabilite de consultant care a impus în procedură o licitaţie deschisă.
"Nu puteam să ne asumăm riscul să avem un singur licitator", a spus premierul.
Potrivit şefului executivului, conversia datoriei AVAS în acţiuni se poate face când deţii două treimi din adunarea generală a acţionarilor
Ministerul economiei a propus vinderea celor 54% acţiuni şi a datoriilor separat pentru realizarea conversiei, a adăugat premierul.
Privatizarea Oltchim
Privatizarea combinatului Oltchim stă sub semnul întrebării, după ce potenţialul cumpărător, controversatul om de afaceri şi de televiziune Dan Diaconescu, a refuzat să semneze contractul cu statul, aşa cum era prevăzut, pe motiv că documentul este incomplet.
Argumentele invocate de Dan Diaconescu pentru a nu semna deocamdată contractul l-au nemulţumit, însă, pe premierul Victor Ponta, care acuză o înţelegere politică între Dan Diaconescu şi reprezentanţii fostei guvernări PDL, pentru ca aceştia din urmă să-şi ascundă eşecurile.
În replică preşedintele interimar PDL Bucureşti, Adriean Videanu, spune că "eşecul privatizării Oltchim este rezultatul incompetenţei guvernului".
Dincolo de reproşuri, combinatul rămâne într-o situaţie dificilă, iar amânarea privatizării nu face decât să aducă noi datorii la bugetul statului.
Fostul ministru al privatizării, Valentin Ionescu spune că dacă nu va fi semnat practic contractul, compania va intra într-un proces de reorganizare.
"Dacă nu se semnează acest contract - şi avem toate datele să credem că aşa va fi, atunci compania, în mod normal, trebuie să intre într-o procedură de reorganizare judiciară sau de concordat, asta înseamnă o restructurare, pas obligatoriu care ar trebui făcut, din iniţiativa debitorului sau din iniţiativa acţionarului", a declarat pentru RRA Valentin Ionescu.
Una din condiţiile convenite de România cu FMI este şi privatizarea Oltchim, şi ultimul termen dat de Fond, era 21 septembrie.
FMI nu a impus însă privatizarea în orice condiţii, mai spune Valentin Ionescu.
"Fondul Monetar nu a impus României să privatizeze această companie, cu oricine iese în cale. Prin urmare, statul român avea răgazul necesar, şi anul acesta a avut cel puţin şase luni aproape, la dispoziţie, să se gândească la asta, fără să mai socotesc 14 ani, anterior, în care nu a luat nici o măsură de restructurare sau de privatizare. FMI este interesat ca această companie să nu mai producă pierderi", a mai declarat fostul ministru al privatizării.
Premierul Victor Ponta a spus de altfel că guvernul său a dat dovadă de voinţă politică, şi că FMI va sprijini executivul să continue privatizarea Oltchim.
Discuţiile cu FMI sunt anunţate pentru vineri.