ANAF anunţă o nouă strategie de control
Directorul ANAF, Gelu Ştefan Diaconu, spune că în zona firmelor mici şi mijlocii din Bucureşti şi Ilfov situaţia ar fi scăpat de sub control în ultimii ani.
Articol de Iulian Olescu, 24 Martie 2014, 18:34
Agenţia Naţională de Administraţie Fiscală anunţă o nouă strategie de control pentru perioada imediat următoare, axată în special pe firmele mici şi mijlocii din Bucureşti şi Ilfov.
În această zonă situaţia ar fi scăpat de sub control în ultimii ani - susţine directorul Agenţiei, Gelu Ştefan Diaconu, într-un interviu pentru "Capital".
Oamenii de afaceri cer transparenţă în controalele pe care ANAF le va face.
Concentrarea controalelor Fiscului pe agenţii economici din zona Bucureşti Ilfov este logică, având în vedere ponderea ridicată pe care aceştia o au în cadrul veniturilor bugetare, spune secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan.
El adaugă că eliberarea de personal în cadrul ANAF, prin renunţarea la controale anticipate în cazul rambursării de TVA pentru sume mai mici de 45.000 de lei este de bun augur, deoarece le va permite funcţionarilor Fiscului să se concentreze pe zonele cu risc ridicat de evaziune fiscală.
Cristian Pârvan adaugă însă că activitatea ANAF ar trebui să se desfăşoare cât mai transparent, pentru a se evita favorizarea anumitor contribuabili.
"În Codul de procedură fiscală au afirmat fără a fi foarte clari faptul că criteriile de organizare a planurilor de control se vor face pe bază de analiză de risc.
"Din păcate, ANAF a refuzat şi Ministerul de Finanţe nu a clarificat nici el care sunt măcar calitativ aceste criterii", spune Cristian Pârvan.
Controale "pe criterii clare"
Cât priveşte intenţia ANAF, anunţată de preşedintele agenţiei, Gelu Ştefan Diaconu, de a se folosi inspecţia fiscală şi pentru detectarea muncii la negru mai întâi în regionalele Prahova şi Braşov şi apoi, în funcţie de rezultate, şi în restul ţării, Cristian Pârvan spune că este lăudabilă, însă trebuie făcută pe criterii clare şi obiective.
De exemplu, utilizarea unei comparaţii între salariul mediu net declarat de firme şi salariul mediu pe ramură drept crteriu de selecţie a companiilor ce vor fi controlate nu este tocmai relevantă, în opinia secretarului general al AOAR.
"Salariul din construcţii din Vaslui vă garantez eu că este cu 30-40% cel puţin mai mic decât salariul din Bucureşti", spune Cristian Pârvan.
El mai afirma că în prezent Fiscul dovedeşte slăbiciune în modalitatea de derulare a controalelor sale care ar trebui să fie corecte, transparente şi înţelese de toţi contribuabilii şi să se concentreze în special pe marile zone de evaziune fiscală, cum ar fi construcţiile, agricultura sau zona restaurantelor.