Amendă record în telefonia din România
Consiliul Concurenţei a aplicat o amendă record, de 63 milioane euro, operatorilor de telefonie Orange şi Vodafone pentru abuz de poziţie dominantă. Companiile susţin că decizia este neîntemeiată şi nejustificată.
Articol de Ionuţ Dragu, 15 Februarie 2011, 14:04
Consiliul Concurenţei a aplicat cea mai mare amendă individuală, de la înfiinţarea instituţiei, companiilor de telefonie mobilă Orange şi Vodafone, pentru abuz de poziţie dominantă.
Preşedintele consiliului, Bogdan Chiriţoiu, a declarat că amenzile individuale sunt cele mai mari date de consiliu, ajungând la circa 3 procente din cifra de afaceri a celor două companii.
Amenzile sunt în cuantum de 34,8 milioane euro pentru Orange, respectiv 28,3 milioane euro - Vodafone.
Bogdan Chiriţoiu a precizat că amenzile au fost aplicate "pentru că o investigaţie din perioada 2004 - 2006 a reliefat faptul că cele două companii de telefonie mobilă au refuzat să acorde firmei Netmaster accesul la reţelele de telefonie în vederea efectuării de apeluri naţionale şi internaţionale".
Chiriţoiu a mai precizat că Netmaster solicitase interconectarea la tariful reglementat, de zece cenţi pe minut, în timp ce operatorii amendaţi practicau tarife între 15 şi 18 cenţi pe minut.
Preşedintele consiliului a explicat că "veniturile suplimentare obţinute de cele două companii pe această piaţă reprezintă, de fapt, cheltuieli suplimentare ale operatorilor care au terminat apeluri în reţeaua Vodafone şi Orange. Acest lucru se traduce prin plata unor tarife mai mari de către consumatorii finali".
Orange şi Vodafone: Sancţiunea Consiliului Concurenţei este nejustificată
Orange România a declarat marţi, că decizia consiliului concurenţei, care a amendat cu 63 milioane de euro Orange şi Vodafone pentru abuz de poziţie dominantă, este neîntemeiată şi nejustificată şi va ataca decizia în instanţă.
Orange România spune că decizia "se bazează pe o interpretare eronată a faptelor" subliniind că firma "şi-a desfăşurat dintotdeauna activitatea pe piaţă în deplină conformitate cu legislaţia în vigoare şi cu regulile de concurenţă".
Şi Vodafone România va contesta decizia Consiliului Concurenţei, oficialii operatorului arătându-se "surprinşi şi dezamăgiţi" de decizia instituţiei.
Vodafone România consideră că "nu a intreprins nicio acţiune care să împiedice accesul Netmaster Communications la reţeaua sa, în vederea derulării traficului de apeluri internaţionale", subliniind că va contesta decizia consiliului în justiţie.
Bogdan Chiriţoiu a subliniat că până la finalul anului, va fi finalizată şi ancheta referitoare la Romtelecom, companie care a achiziţionat ulterior Netmaster.
De asemenea, a anunţat preşedintele Consiliului Concurenţei, autoritatea efectuează investigaţii cu privire la cartelele pre-plătite, dar şi o altă anchetă ce vizează piaţa Telecom, fără a preciza obiectul anchetei.
Totodată, până la sfârşitul anului, vor fi finalizate investigaţiile ce privesc industria de retail şi piaţa combustibililor, a mai spus Chiriţoiu.