Agricultura şi exporturile "au impulsionat economia în 2013"
Compania de gestionare a riscului de credit COFACE susţine că agricultura şi exporturile au contribuit cel mai mult la creşterea economică a României de anul trecut.
22 Ianuarie 2014, 19:34
Compania de gestionare a riscului de credit COFACE România subliniază că agricultura şi exporturile au contribuit cel mai mult la creşterea economică a României de anul trecut, însă în acest an creşterea se va reduce, din cauza scăderii exporturilor şi a sporirii numărului de insolvenţe, ceea ce poate afecta şi sistemul bancar.
Orientarea spre economisire va continua şi în acest an, iar sectorul bancar rămâne afectat de o rată a creditelor neperformante, în urcare, care a ajuns la aproape 22%, în septembrie 2013, cea mai ridicată din regiune, cu excepţia Greciei, consideră reprezentanţii COFACE.
Scăderea gradului de creditare, precum şi deteriorarea disciplinei la plata în economie se observă mai pregnant în rândul companiilor, în special medii şi mari, care au înregistrat în 2013 o dublare a restanelor la creditele bancare şi un număr record de insolvenţe în condiţiile în care insolvenţele firmelor cu afaceri de peste un milion de euro au crescut cu 50%, a declarat managerul de ţară COFACE, Constantin Coman.
"În companii cu cifre de afaceri de peste 100 de milioane de euro, care au intrat în insolvenţă, acestea vor rostogoli ca un bulgăre defectele economice pentru alţi clienţi ai acestora şi evident că acesta se va reflecta în economie, astfel că în 2014 este posibil să înregistrăm insolvenţe cu o frecvenţă înaltă pentru companiile mici medii, care sunt dependente evident, de evoluţia economică a marilor companii", spune Constantin Coman.
Intrarea în insolvenţă a 27.000 de firme a determinat pierderea a aproximativ 100.000 de locuri de muncă din sectoare precum fabricarea produselor textile, îmbrăcăminte, încălţăminte, construcţii şi al produselor chimice.
Reprezentanţii COFACE estimează că în urma insolvenţelor de anul trecut au fost acumulate datorii de peste 16 miliarde de lei, iar 40% dintre acestea şi-au lăsat amprenta asupra sistemului bancar, reprezentând principalul motiv pentru care au crescut creditele nepeformante.