Agenţia de rating Fitch a înrăutăţit perspectiva României de la "stabilă" la "negativă"
România trece prin turbulenţe cauzate de instabilitatea politică şi anularea alegerilor prezidenţiale, dar coaliţia de guvernare va lua măsuri de consolidare fiscal-bugetară, astfel încât să revină la perspectiva stabilă şi să rămână în continuare în categoria rating BBB minus. ””
Articol de Radio România Actualităţi, 18 Decembrie 2024, 19:02
România trece prin turbulenţe cauzate de instabilitatea politică şi anularea alegerilor prezidenţiale, dar coaliţia de guvernare va lua măsuri de consolidare fiscal-bugetară, astfel încât să revină la perspectiva stabilă şi să rămână în continuare în categoria rating BBB minus.
Aceasta a fost reacţia liderilor politici de la Bucureşti, după ce Agenţia de rating Fitch a înrăutăţit perspectiva României de la "stabilă" la "negativă" în ceea ce priveşte calificativul pentru creditele pe termen lung în valută.
Reporter: Gabriela Gârjoabă - ”Decizia Agenţiei de rating Fitch este un semnal de alarmă, a declarat ministrul finanţelor Marcel Boloş, dar coaliţia de guvernare pregăteşte o nouă ordonanţă 'trenuleţ', care va conţine măsurile de consolidare fiscal-bugetară care trebuie luate pentru a reveni la perspectiva stabilă.
Liderul PSD, Marcel Ciolacu, a precizat că incertitudinile care planează asupra ţării se vor risipi prin crearea, până la sfârşitul anului, a unei majorităţi pro-europene şi a unui Guvern care să se ocupe de planul bugetar structural angajat la nivel european. Deficitul bugetar trebuie mult redus, spune liderul UDMR, Kelemen Hunor, însă în acest moment nu se ştie exact cum s-ar putea atrage mai mulţi bani la buget, fără creşteri de taxe şi impozite.
USR pledează pentru reducerea cheltuielilor statului, purtătoarea de cuvânt a formaţiunii, Cristina Prună, subliniind că decizia Fitch a fost luată din cauza deteriorării fiscale şi a deficitului bugetar imens. Prim-vicepreşedintele AUR, Marius Lulea, acuză actuala guvernare că împinge ţara într-o apocalipsă care se va întinde şi anul viitor, întrucât nu ia măsuri de reducere a deficitului şi continuă să facă împrumuturi externe la dobânzi foarte mari.”/editor Florin Lepadatu/