Adrian Codîrlaşu: S-a cheltuit mult mai mult decât se planificase
cel mai probabil şi la acest final de an Guvernul va lăsa neplătite facturi însumând aproximativ 1% din PIB, spune analistul financiar Adrian Codîrlaşu.
Articol de Iulian Olescu, 27 Septembrie 2024, 18:29
Deficitul bugetar a urcat, după primele opt luni ale anului, la aproape 4,6% din PIB, la peste 80 de miliarde de lei, dublu faţă de aceeaşi perioadă din 2023 - anunţă Ministerul de Finanţe. La rectificarea bugetară adoptată recent de Guvern, deficitul pentru anul în curs a fost revizuit în creştere de la 5% la 6,94% din PIB. Ce spun specialiştii despre datele publicate astăzi aflăm de la Iulian Olescu.
Reporter: Analistul financiar Adrian Codîrlaşu, vicepreşedinte al CFA România, crede că inclusiv un nivel de 7% al deficitului la final de an este dificil de atins.
Adrian Codîrlaşu: Ţinta de final de an este, aş spune, pe partea optimistă, cred că deficitul va fi undeva 7,5% spre 8% în acest an. Pe partea pozitivă, dacă ne uităm la venituri, au crescut cu aproape 14% şi vedem pe partea de impozit pe profit 20% impozit pe salarii şi venit 22%, TVA 16%, accize 16%, deci au crescut încasările, însă s-a cheltuit mult, mult mai mult decât se planificase, cheltuieli de personal aproape 24%, pe bunuri şi servicii peste 26%, subvenţii peste 20%. Aici au mers foarte mulţi bani şi de aici deficitul extrem de ridicat şi pentru o ţară în curs de dezvoltare nesustenabil.
Reporter: Adrian Codîrlaşu spune că cel mai probabil şi la acest final de an Guvernul va lăsa neplătite facturi însumând aproximativ 1% din PIB, în aşa fel încât aceste sume să nu intre în calculul deficitului bugetar calculat pe metoda cash.