Adoptarea monedei euro, "în dezbatere la nivel înalt"
Premierul Emil Boc a precizat că obiectivul României de adoptare a monedei euro de la 1 ianuarie 2015 urmează să fie dezbătut între guvern, Banca Naţională şi Preşedinţie.
Articol de Ionuţ Dragu, 26 Aprilie 2011, 13:18
Primul-ministru Emil Boc a declarat că România va decide dacă va renunţa la obiectivul 1 ianuarie 2015 de adoptare a monedei euro, prin Programul de convergenţă, care este dezbătut între guvern, Banca Naţională şi Preşedinţie, şi va fi aprobat până la finalul acestei luni.
"Decizia va fi luată în cadrul planului naţional de convergenţă, decizie care va fi luată până la sfârşitul lunii aprilie", a subliniat premierul României.
Emil Boc a subliniat că, deocamdată, "există o dezbatere atât cu preşedinţia, cât şi cu Banca Naţională şi în urma acestor consultări Guvernul va lua decizia aferentă, până la sfârşitul lunii aprilie".
Preşedintele Traian Băsescu declara, pe 12 aprilie, că va declanşa o discuţie la nivelul BNR, al Guvernului şi al analiştilor pentru a vedea dacă este bine ca România să-şi menţină obiectivul de aderare la zona euro în 2015.
Aflat într-o vizită în Estonia, şeful statului afirma că "pentru a fi performant în zona euro trebuie să ai o economie performantă şi acesta este motivul pentru care, în perioada următoare, voi declanşa o discuţie la nivelul BNR, al Guvernului, al analiştilor dacă este bine să ne menţinem obiectivul 2015 sau trebuie să ne ridicăm performanţele economiei la nivelul care să ne asigure performanţa şi în interiorul zonei euro".
Traian Băsescu a precizat, la acea vreme, că "deocamdată obiectivul României nu a fost schimbat, acces în zona euro în 2015".
De asemenea, şeful statului a adăugat că "şi modul cum reuşim să reducem deficitul bugetar, dar şi nivelul de îndatorare ne îndreptăţesc să menţinem acest obiectiv, dar, în acelaşi timp, criza economică ne-a dat o lecţie extrem de serioasă tuturor şi va trebui să ne reanalizăm obiectivul accesului în zona euro, prin prisma lecţiei crizei".