Activitatea industrială, "în scădere în ultimele trei luni"
Datele publicate de INS arată că şi în luna ianuarie activitatea industrială a scăzut în raport cu luna anterioară, pe fondul scăderii numărului comenzilor noi.
Articol de Iulian Olescu, 10 Martie 2014, 17:09
Indicatorii care urmăresc evoluţia activităţii industriale au înregistrat şi în ianuarie 2014 scăderi comparativ cu luna precedentă - a treia reducere consecutivă consemnată de Institutul Naţional de Statistică în privinţa cifrei de afaceri şi a comenzilor noi.
Deşi faţă de începutul anului trecut datele sunt în creştere, analiştii economici atrag atenţia că evoluţia din ultimele luni ar trebui să se constituie într-un semnal de alarmă.
Însă doar perioada următoare va arăta dacă se poate vorbi clar de o tendinţă de scădere.
Indicatorii sunt extrem de importanţi, pentru că industria va continua cel mai probabil să deţină cea mai mare pondere în formarea PIB.
Octombrie 2013 a fost ultima lună în care statistica a consemnat creşteri în privinţa cifrei de afaceri şi a numărului de comenzi noi din industrie, comparativ cu luna anterioară.
Scăderea din ultimele trei luni, avertisment privind evoluţia economiei
Deşi, raportat la perioadele similare din anul precedent, continuă să se înregistreze creşteri, aceste trei luni de reduceri lunare par să se constituie într-o avertizare în privinţa evoluţiei activităţii industriale, principalul motor al economiei în ultimii ani, spune Aurelian Dochia, analist economic.
"Faptul că aceşti indicatori sunt în scădere pe o perioadă de trei luni consecutive începe să aibă o semnificaţie ceva mai largă şi înseamnă că anul 2014 nu începe foarte-foarte bine, dar, evident, trebuie să ţinem seama şi de faptul că a fost o perioadă de iarnă, au fost şi condiţii meteorologice mai dificile, care ar putea să aibă un impact conjunctural asupra activităţii economice.
"Eu sunt convins că şi în 2014 industria va rămâne cel mai important contributor la formarea PIB şi evident exporturile, care şi ele, în mare măsură, sunt determinate de industrie", spune Aurelian Dochia.
În opinia sa, într-un an în care agricultura se poate ridica cel mult la nivelul din 2013, creşterea economică a României va continua să se bazeze în mare măsură pe industrie şi în special pe exporturi.
El adaugă că, deşi inclusiv în prognozele pentru 2014 vorbim de o creştere economică mai redusă decât cea de anul trecut, chiar şi o valoare de 2%-2,5% a acestui indicator ar reprezenta o performanţă bună, în condiţiile în care majoritatea ţărilor europene înregistrează ritmuri de creştere foarte scăzute.