Activitatea ArcelorMittal, "afectată de scumpirea energiei"
Conducerea combinatului susţine că, de mai bine de cinci ani, ArcelorMittal Galaţi nu mai are profit şi îşi anunţă posibila plecare din ţară.
Articol de Maria Măndiţă, Galaţi, 04 Decembrie 2013, 18:53
Conducerea Combinatului Siderurgic ArcelorMittal Galaţi cere Guvernului să nu mai mărească preţurile la energie, pentru că majorarea îi afectează direct producţia.
Societatea reclamă că, de mai bine de cinci ani, nu mai are profit şi îşi anunţă posibila plecare din ţară.
Deşi a recunoscut că decidenţii politici au intervenit legislativ pentru reducerea efectelor financiare pe care le au costurile certificatelor verzi, directorul Combinatului ArcelorMittal Galaţi, Bruno Ribo, spune că, în continuare preţul energiei este mare.
Din acest motiv, ArcelorMittal Galaţi încheie cel de-al cincelea an consecutiv cu pierderi, căci preţurile mari la energie se reflecă în preţurile de producţie.
Aşa se face că pe piaţa mondială comenzile sunt obţinute de producătorii de oţel din Rusia sau Asia, unde preţurile energiei este jumătate din cel practicat în România - spune Bruno Ribo.
Combinatul "ar putea fi închis"
Directorul a precizat că, dacă se va continua acest trend, există posibilitatea închiderii combinatului din România.
"Acest risc există, dar noi, marii consumatori de energie, credem cu tărie să există posibilitatea să se elimine aceste distorsiuni. Alte ţări au aceste măsuri pentru a-şi proteja industriile producătorare.
"Această problemă trebuie rezolvată cât mai repede posibil, pentru că nu putem supravieţuii unei posibile creşteri explozive a costurilor energiei. La aceste dificultăţi financiare se adaugă şi impozitele pe construcţiile speciale, ce se vor aplica de anul viitor.
"Încă evaluăm impactul acestor taxe, dar este o surpriză neplăcută pentru noi şi nu credem că este un pas în direcţia cea bună. Nu ar trebui să mai fim văzuţi ca o vacă de muls, căci sângerăm din punct de vedere financiar", spune Bruno Ribo.
Închiderea combinatului de la Galaţi ar însemna pierderea a şapte mii de locuri de muncă, adică a siderurgiştilor care încă mai lucrează pe platforma sideurgică.
În urmă cu 12 ani, înainte de privatizare, în Sidex lucrau peste 31 mii de gălăţeni.