Acordul cu FMI, "pentru o creştere economică durabilă"
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat într-un interviu pentru România Actualităţi că noul acord încheiat cu FMI şi CE are rolul de a găsi soluţii pentru o creştere economică durabilă.
Articol de Alexandra Andon, 06 Mai 2011, 16:04
Reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu, a declarat într-un interviu pentru România Actualităţi că, dacă primul acord a avut un rol de stabilizare a economiei româneşti, noul acord al României împreună cu FMI şi Comisia Europeană are rolul de a găsi soluţii pentru creşterea economică durabilă, sustenabilă şi pe termen lung.
Legat de privatizarea unor companii ale statului, Mihai Tănăsescu a declarat că anumite companii cheie din domeniul transporturilor şi energetic vor rămâne companii în care statul va avea un pachet majoritar de acţiuni.
"Statul român, prin instituţiile sale, prin oamenii săi, trebuie să-şi schimbe un tip de comportament, un tip de management, un tip de, dacă vreţi, de abordare a politicilor publice din fiecare domeniu de activitate. Nu cred că este cazul să vorbim de privatizări complete.
"Trebuie studiat de la caz la caz, trebuie văzut fiecare companie, fiecare instituţie, care sunt problemele cu care se confruntă şi sigur, fiecare dintre acestea va avea un tratament distinct, în aşa fel încât, aşa cum spuneam mai înainte, să ducă la un lucru singur: creşterea eficienţei lor", a declarat Mihai Tănăsescu.
"Creştere economică în trimestrul I"
Reprezentantul României la FMI susţine că din punct de vedere statistic România a ieşit din criză.
"Din datele pe care le am, până la sfârsitul lunii februarie, acestea mă îndreptăţesc să spun că, pe ansamblu, trimestrul I va fi un trimestru cu o creştere economică pozitivă, ceea ce ar arăta, repet, din punct de vedere statistic, că România a ieşit din recesiune", a spus Mihai Tănăsescu.
El a adăugat că principalele căi de creştere economică în anii următori sunt bazate pe modernizarea capacităţii administrative atât la nivel central cât şi local, în scopul atragerii fondurilor care vin de la Uniunea Europeană, cât şi pe prioritizarea şi eficientizarea cheltuielilor publice.
Referitor la majorarea prognozei de inflaţie pentru 2011, anunţată joi de BNR, Mihai Tănăsescu a declarat că acest lucru este un efect "al creşterii enorme" a preţului internaţional la alimente şi la produse petroliere dar şi a lipsurilor structurale pe care România le are.
Audio: Interviul integral cu reprezentantul României la FMI, Mihai Tănăsescu.