7 judeţe, "fără investiţii noi în 2011"
Anul trecut, în şapte judeţe din România nu a fost făcută "nicio investiţie nouă, nici străină, nici autohtonă" a declarat la Radio România Actualităţi, consilierul prim-ministrului, Andreea Paul.
Articol de Iulian Olescu, 04 Aprilie 2012, 20:27
În şapte judeţe din România nu a fost făcută nicio investiţie nouă, nici străină, nici autohtonă, conform unui studiu făcut de autorităţile române şi prezentat miercuri la emisiunea "Actualitatea în dezbatere" de consilierul prim-ministrului, Andreea Paul.
Astfel, codaşe la investiţii şi fără niciun plan pentru acest an în acest sens, sunt judeţele Argeş, Bistriţa-Năsăud, Buzău, Dolj, Giurgiu, Gorj şi Mehedinţi.
La polul opus, cu cele mai multe investiţii se situează judeţele Cluj, Mureş şi Prahova.
La Bucureşti, a avut loc miercuri o conferinţă dedicată investiţiilor în ţările central şi est-europene, la care s-a arătat că nu doar volumul investiţiilor este important, ci şi domeniile în care acestea sunt realizate.
Conferinţa de la Bucureşti şi-a propus să promoveze ţara noastră ca destinaţie de afaceri pentru investitorii străini şi, în special, pentru cei din ţări cu economii emergente aflate în plin proces de dezvoltare, cum ar fi China, a cărei prezenţă în zona Europei Centrale şi de Est este încă modestă.
Premierul României, Mihai Răzvan Ungureanu, a punctat în acest context importanţa extinderii relaţiilor economice dintre ţara noastră şi China şi necesitatea colaborării bilaterale pe proiecte de anvergură în domeniile infrastructurii de transport şi al energiei în special.
După ce criza a condus la o reducere importantă a apetitului pentru risc al investitorilor şi, implicit, la scăderea semnificativă a investiţiilor străine directe în România, este momentul să încercăm readucerea acestora în economia românească - spune şi viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.
"România are nevoie mare de investiţii străine masive şi va păstra această nevoie pe termen lung. Suntem o societate cu scăzută aplecare spre economisire. Reechilibrarea acestei aplicări va dura. De aceea, pentru a recupera decalajele, trebuie să aducem din altă parte capitalurile care lipsesc de aici. Dacă nu reuşim să refacem fluxul de capitaluri către România, asigurarea unui ritm de creştere care să ne permită recuperarea decalajelor este imposibilă, a declarat" a declarat viceguvernatorul BNR, Bogdan Olteanu.
În opinia lui Bogdan Olteanu, zonele care prezintă oportunităţi în România sunt cele legate de investiţiile de la zero, de domeniul fuziunilor şi achiziţiilor, dar şi de companiile cu capital de stat şi de domeniul resurselor naturale.
Coordonatorul nou înfiinţatului Consiliu Consultativ pentru mediul de afaceri, Răzvan Radu, consideră că este important ca atragerea investiţiilor străine să fie concentrată pe sectoarele în care România prezintă avantaje comparative faţă de alte ţări din regiune, cum ar fi agricultura, energia, ingineria, producţia de componente, mijloace şi utilaje mijloace de transport şi software-ul, însă, pentru început, este esenţială restabilirea încrederii.
"Avem nevoie să ne reîmprospătăm încrederea în economia românească din partea investitorilor pentru a investi pe termen lung, din partea companiilor - pentru a creşte rulajele şi a se extinde, din partea populaţiei - pentru a consuma. Cum se poate realiza acest lucru? Prin simplificarea accesului la fondurile europene pentru creşterea gradului de absorbţie, reducerea treptată, fără a produce dezechilibre, a poverii fiscale ce apasă asupra agenţilor economici, atragerea de investiţii prin vânzarea pachetelor minoritare la companiile de stat şi realizarea de parteneriate publice private în sectoare-cheie ale economiei româneşti" afirmă coordonatorul Consiliu Consultativ pentru mediul de afaceri, Răzvan Radu.
Un alt element-cheie pentru dezvoltarea economică ar fi sprijinirea extinderii companiilor româneşti la nivel regional, dar, în special, în afara Uniunii Europene, mai ales având în vedere situaţia actuală din zona euro, a mai adăugat Răzvan Radu.