2014, "cel mai greu an în privinţa creditării"
Reprezentanţii BNR atrag atenţia că principala problemă a sistemului, nivelul creditelor neperformante, va continua să se manifeste şi anul viitor.
Articol de Iulian Olescu, 05 Decembrie 2013, 14:12
Creditarea va continua să fie o problemă în România, încă aproximativ un an, apreciază oficialii din organismul de supraveghere a sistemului bancar la forumul de specialitate în desfăşurare la Bucureşti.
Analiştii se arată îngrijoraţi mai ales de volumul mare al creditelor neperformante, adică cele care nu mai pot fi recuperate sau la care se înregistrează întârzieri de cel puţin trei luni la plata ratelor.
Procentul acestora, deja foarte ridicat, ar urma chiar să mai crească în următoarele luni, cu impact asupra disponibilităţii băncilor de a acorda împrumuturi.
2014 va fi cel mai greu an de până acum în privinţa activităţii bancare, apreciază directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul Băncii Naţionale a României, Nicolae Cinteză.
El spune că principala problemă a sistemului, adică nivelul creditelor neperformante, va continua să se manifeste şi anul viitor, deoarece acest nivel va creşte şi în 2014, este adevărat că într-un ritm mult mai redus.
Nicolae Cinteză adaugă că, dacă creşterea lunară a creditelor neperformante se va situa la nivelul celui din octombrie, de 0,1%, băncile nu vor avea însă probleme deosebite în a gestiona situaţia.
Teste de stress
Acest fenomen îşi va pune însă amprenta asupra activităţii de creditare, alături şi de apetitul foarte redus pentru risc al "băncilor mamă" din străinătate, care sunt nevoite să se pregătească pentru noile cerinţe privind capitalul ce rezultă din reglementările europene.
Vor exista de asemenea şi teste privind capacitatea băncilor de a rezista în condiţii dificile.
"Cine să îşi asume riscul noi? O creştere a cerinţei de capital ar pune în pericol "băncile mamă", ca în toamnă, când se finalizează evaluarea calităţii activelor şi testul de stres, să fie nevoie de capital.
"Din punctul acesta de vedere, cred că activitatea de creditare, cel puţin până în septembrie-octombrie anul viitor nu va cunoaşte o revigorare", spune Nicolae Cinteză.
Nivelul insuficient al creditării este influenţat şi de faptul că cererea este foarte redusă din partea populaţiei şi a companiilor ce au îndeplinit criteriile de eligibilitate.
În plus, riscul de şomaj şi reducerea indicatorilor de performanţă al companiilor determină băncile să fie mult mai restrictive în privinţa condiţiilor impuse potenţialilor beneficiari de împrumuturi.