1400 lei, salariul mediu net
Activităţile de intermediere financiară au fost cele mai profitabile pentru angajaţi.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 08 August 2009, 10:07
În ciuda crizei economice, salariul mediu a crescut fată de luna mai, dar şi faţă de luna iunie a anului trecut, când încă efectele crizei nu se resimţeau. În luna iunie, salariul mediu net, a fost de aproape 1400 de lei, conform datelor Institutului Naţional de Statistică. Cele mai mici câştiguri le-au avut angajaţii hotelurilor şi restaurantelor, iar la polul opus s-au situat activităţile de intermediere financiară.
Astfel, salariul mediu net a crescut în luna iunie cu 23 de lei faţă de luna anterioară. Creşterea este explicată de Institutul Naţional de Statistică prin faptul că în iunie s-au acordat prime de vacanţă şi au fost negociate unele salarii. Măriri de salarii, de până la 10%, au fost înregistrate în telecomunicaţii şi în domeniul fabricării produselor farmaceutice.
Chiar dacă există domenii în care salariile cresc, comportamentul persoanelor care îşi caută un loc de muncă s-a schimbat în ultimele luni. Directorul de vânzări al unei firme care se ocupă de recrutarea forţei de muncă, Florin Godeanu, spune că pretenţiile salariale au scăzut cu până la o cincime. "Candidaţii au venit puţin mai realişti privind aşteptările lor salariale, cel puţin în Bucureşti. În restul ţării şomajul a fost mai ridicat, pentru că există mai multă producţie. Pot să zic că salariile, într-un fel, s-au menţinut la acelaşi nivel ca şi anul trecut." a declarat Florin Godeanu.
Creşterea salariilor în iunie cu peste 8% faţă de aceeaşi lună a anului trecut reflectă creşterile salariale substanţiale de la sfârşitul anului trecut, consideră comentatorul economic Dragoş Cabat. În următoarele luni, în funcţie de evoluţia economiei româneşti, salariile ar urma să scadă, în special în cazul angajaţilor din sistemul bugetar. "În domeniul privat, în principal, cred că salariile vor rămâne constante. Acolo ele s-au reflectat mai mult prin ajustarea la cursul de schimb, dacă a fost cazul. În domeniul bugetar, aici este un joc mult mai interesant, pentru că deşi se anunţă restructurări şi reducerea cheltuielilor salariale în domeniul bugetar, nu s-a întamplat aşa,cel puţin până acum." a declarat comentatorul economic Dragoş Cabat.
Problema numărului de bugetari şi al fondurilor de salarii a fost readusă în discuţie într-un recent interviu la Radio România Actualităţi de preşedintele Traian Băsescu. Şeful statului a declarat că numărul bugetarilor ar trebui să scadă cu 20%. În paralel, guvernul încearcă să reducă numărul de agenţii, prin comasarea unora sau desfinţarea altora.