14% din bugetul unei familii cu venit mediu pe economie se cheltuie pe energie
Procentul va ajunge la 30 la sută, în 2050, dacă situaţia rămâne neschimbată, arată studiul făcut de Asociaţia Energia Inteligentă.
Articol de Radio România Actualităţi, 22 Aprilie 2024, 14:25
14% din bugetul unei familii formate din două persoane care au un venit mediu pe economie se cheltuie în prezent pe energie şi combustibili. Iar dacă situaţia rămâne neschimbată, în 2050 procentul va ajunge la 30 la sută.
Asociaţia Energia Inteligentă a făcut un studiu despre convertirea energetică totală a unui oraş din România şi a luat în calcul mai multe variante în care a analizat costurile atât pentru gospodării, cât şi pentru municipalitate.
Pentru dezvoltarea conceptului de comunitate independentă energetic, Asociaţia Energia Inteligentă a ales oraşul Târgu Mureş şi a analizat trei scenarii în care se poate realiza acest concept: unul total electric şi două bazate pe un mix energetic cu şi fără termoficare. Din start sau inclus, indiferent de variantă, reabilitarea termoenergetică a tuturor clădirilor şi amplasarea sistemelor de producere a energiei verzi.
Cea mai scumpă soluţie s-a dovedit a fi folosirea exclusivă a electricităţii, în timp ce costurile cele mai scăzute se obţin în scenariul cu mix energetic fără termoficare, în care să se folosească, în principal, producţia din panourile fotovoltaice şi termosolare.
În toate scenariile, rolul de auto-producător al energiei electrice şi termice şi reabilitarea termică a clădirilor este propus să fie realizat de către primărie, pentru a exista o abordare sistematică, cu recuperarea investiţiilor din impozite şi alte tarife.
În următorii 12 ani, costurile cu energia şi combustibilii sunt cu 14 până la 25% mai mici, în situaţia existentă în prezent faţă de aplicarea oricărui scenariu, însă perpetuarea acesteia riscă să vină cu costuri duble cu energia în următorii 25 de ani, atrage atenţia Asociaţia Energia Inteligentă./editor Florin Lepadatu/