Diplomaţia europeană devine tot mai critică la adresa Israelului
Josep Borrell: UE încurajează ONU să emită o rezoluţie nouă pentru a impune soluţia înfiinţării statului Palestina.
Articol de Radio România Actualităţi, 13 Martie 2024, 23:38
Diplomaţia europeană devine tot mai critică la adresa Israelului, acuzat că blochează căile de acces pentru ajutoare către Gaza şi foloseşte înfometarea ca pe o armă în cadrul conflictului.
Reporter - Bogdan Isopescu, Bruxelles: Primul transport maritim cu ajutoare pentru Gaza are 200 t de produse alimentare, cum ar fi făină, orez sau conserve, care au fost îmbarcate pe vasul unei organizaţii non-guvernamentale spaniole. Vasul ar putea ajunge spre seară în largul coastei Fâşiei Gaza, iar operaţiunile de descărcare ar putea avea loc mâine dimineaţă. Descărcarea este dificilă pentru că Fâşia Gaza nu deţine nici un port, astfel că vor fi folosite ambarcaţiuni de dimensiuni mai mici pentru a transporta ajutoarele la ţărm. Acelaşi ONG a construit un dig provizoriu pe coastă pentru a înlesni descărcarea, iar Statele Unite au anunţat că vor construi un doc plutitor pentru acostarea vaselor mai mari. În paralel, şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, spune că transportul pe mare nu poate înlocui livrările de ajutor pe cale terestră, pentru că nu satisface nevoia integrală de hrană din Gaza şi acuză Israelul că foloseşte înfometarea palestinienilor ca pe o armă în cadrul conflictului.
Josep Borrell: Situaţia din Gaza este de nesuportat şi în joc este supravieţuirea populaţiei palestiniene. Avem de-a face cu o distrugere la scară mare şi sistematic Israelul ţinteşte către tot ceea ce înseamnă o societate, de la cimitire şi universităţi până la registrul civil sau cel al proprietăţii. În acelaşi timp, peste 100 de ostatici sunt deţinuţi încă de Hamas. Dincolo de rezolvarea situaţiei de criză, trebuie să rezolvăm problema de fond, iar Uniunea Europeană încurajează Naţiunile Unite să emită o rezoluţie nouă pentru a impune soluţia înfiinţării statului Palestina şi care să cuprindă principiile generale pentru a face din acest obiectiv o realitate.
Reporter - B: În acest moment, livrările de ajutoare pe cale terestră către Fâşia Gaza sunt de cinci ori mai mici decât înainte de conflict. În timp de pace, în Gaza intrau zilnic aproape 500 de camioane cu ajutoare, în timp ce acum intră sub 100, iar Israelul este acuzat că blochează aceste căi de acces. Din această cauză au fost abordate deja şi alte variante, precum paraşutarea ajutoarelor sau acum livrarea pe cale maritimă. Situaţia din Gaza va fi din nou pusă pe masa Consiliului Miniştrilor Europeni pentru Afaceri Externe de luni. Tot atunci va fi discutată şi scrisoarea trimisă Comisiei Europene de către Irlanda şi Spania. Cele două state cer să fie analizat în ce măsură Israelul, prin ceea ce face în Gaza, încalcă prevederile acordului de asociere cu Uniunea Europeană, în mod explicit prevederile legate de respectarea drepturilor omului. O eventuală decizie de suspendare a acestui acord nu este în puterea Comisiei Europene, ci a statelor membre reunite în Consiliu.