Despre coadă, cu nostalgie
Ceauşescu instituise titlul de “mamă eroină”, pentru femeile care aveau cel puţin 10 copii.
22 Decembrie 2009, 14:36
Foto: latrecut.ro
Poate că pe vremea lui Ceauşescu femeile au avut cel mai mult de suferit. Pe lîngă greutăţile zilnice, femeilor le era practic controlată viaţa intimă. Prin Decretul 770 din 1966, care interzicea avortul, femeile erau obligate să facă copii “pe bandă”. Ceauşescu instituise şi titlul de “mamă eroină”, pentru femeile care aveau cel puţin 10 copii. “Eroinele” primeau un ajutor lunar, de 500 de lei pe lună, şi o insignă.
Între 1966 şi 1989, ca urmare a aplicării decretului, peste 10.000 de femei au murit din cauza avorturilor provocate.
De cealaltă parte, la congresul PCR din 1984, Nicolae Ceauşescu a stabilit ca obiectiv creşterea populaţiei de la 23 de milioane la 30 de milioane pînă în anul 2000. Decizia ţinea mai mult de orgoliul lui Ceauşescu, de mîndria de a conduce un popor mai numeros. Îndemnul lui era : „Să faceţi copii, tovaraşe femei, aceasta este datoria voastră patriotică”.
Cu toate acestea, cele cîteva femei din primul reportaj, vorbesc cu oarecare nostalgie despre perioada comunismului. Se pare că greutăţile zilei de azi fac ca cele din trecut să nu mai fie văzute aşa de dure şi înjositoare, cum erau de fapt.
Bineînţeles, femeile din reportajul nostru nu sunt relevante.
Amintim, totuşi, rezultatele unui sondaj realizat recent de Biroul de Cercetari Sociale intitulat “După 20 de ani”, care arată printre altele, că 36% dintre români cred că răsturnarea comunismului ar fi fost în dauna ţării.
Audio: femeia în regimul comunist.