Ascultă Radio România Actualitaţi Live

Ziua Mondială a Radioului, la Radio România Actualităţi

La Radio România Actualităţi este marcată Ziua Mondială a Radioului. 13 februarie este data primei transmisii radio de la sediul ONU în 1946.

Ziua Mondială a Radioului, la Radio România Actualităţi

13 Februarie 2013, 08:44

Miercuri, se sărbătoreşte, în premieră, Ziua Mondială a Radioului la iniţiativa UNESCO.

13 februarie este data primei transmisii radio de la sediul ONU în 1946.

Radio România Actualităţi transmite programe speciale dedicate Zilei Mondiale a Radioului.

Evenimentul este marcat şi la Sala Radio, unde Orchestrele şi Corurile Radio România vor susţine un concert de marcă.

În cadrul programelor Radio România Actualităţi sunt difuzate şi mesajele transmise de mai multe personalităţi cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului.

Ora 18.30 - Prinţesa Elettra Marconi, fata lui Guglielmo Marconi, inventatorul Radioului, susţine că radioul este tatăl ei.

"El a fost inventatorul acestui minunat mijloc de comunicare, acela de a comunica în eter fără fir.

"El a făcut aceasta cu scopul de a salva fiinţele umane aflate pe mare, deoarece în respectiva epocă aceste nave cu echipajele lor plecau pentru luni de zile fără să aibă veşti de la familii, dar şi fără a putea solicita ajutorul în caz de urgenţă", a declarat fata lui Guglielmo Marconi.

Audio: Interviu cu prinţesa Elettra Marconi, fata lui Guglielmo Marconi, inventatorul Radioului.

Interviul integral poate fi citit şi ascultat pe adresa de site a Agenţiei de presă Rador.

Ora 17.55 - Loredana Cornero - secretar general Comunita Radiotelevisiva Italofona- susţine că radioul este mijlocul de comunicare prin excelenţă. Ea ne îndeamnă să ne gândim doar la rolul pe care l-a jucat Radio Londra în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Directorul Radio Russia, Viaceslav Umanovski, declară că radioul este unic. El consideră că acesta poate acoperi cea mai largă audienţă şi poate implica în dialog ascultători din toate generaţiile despre ceea ce este cu adevărat important.

Audio: Loredana Cornero şi Viaceslav Umanovski.


Ora 16.55
- Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, a declarat că pentru el radioul a fost şi rămâne acel prieten necunoscut pe care nu-l vezi dar pe care îl auzi, pe care nu-l atingi dar îl simţi şi care atinge nevoia emoţională, dar şi nevoia de pragmatism şi de informare, care este mereu alături fie că eşti acasă, fie că eşti plecat în afară.

Audio: Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.


Ora 16.20 - Ciprian Olinici, Redactor şef la Radio Trinitas, susţine că a dorit să folosească acest mijloc de comunicare în masă afectiv.

Acesta a mai adăugat că Biserica încearcă prin Radio Trinitas să contureze un dialog între valorile culturale sau sociale şi patrimoniul credinţei.

Audio: Ciprian Olinici, Redactor şef la Radio Trinitas.

Ora 15.55 - Javad Mottaghi, Secretar general al Uniunii de Radio Asia-Pacific, spune că radioul este un mijloc efectiv de transmitere a informaţiilor, într-o ţară din Asia cu populaţie numeroasă. Acesta este de părere că radioul este un instrument puternic în dezvoltarea socială.

Audio: Javad Mottaghi, Secretar general al Uniunii de Radio Asia-Pacific.

Ora 15.20 - Mesajul lui Daika Attila de la Radio Transilvania, Oradea.

Ora 14.55 - O surpirză: Dovada legăturilor pe care le avem cu lumea largă şi cu istoria prin emisiunile de radio de pe toate meridianele.

Audio: Un fragment din discursul lui Chrles de Gaulle privind armistiţiul, fragment transmis de French Radio - London - ZMR.

Ora 13.51 - Într-un interviu la Radio România Actualităţi, directorul general al URTI, Alain Masse a mărturisit că dacă ar fi să găsească două lucruri indispensabile în viaţa sa cotidiană, acestea ar fi aerul pentru a respira şi radioul pentru a-l asculta.

Audio: Mesajul directorului general al URTI, Alain Masse

Fostul director al departamentului radio EBU, Raina Konstantinova, a spus că radioul este primul mijloc modern de comunicare, având o istorie de 110 ani, mult anterioară televiziunii şi apoi internetului. În opinia sa, radioul este important în această calitate pentru că este rapid, accesibil şi de încredere.

Audio: Mesajul fostului director al departamentului radio EBU, Raina Konstantinova

Ora 12.51 - Preşedintele Teleradio Moldova, Alexandru Dorogan, a spus că în Republica Moldova radioul este în continuare solicitat şi ascultătorul este un consumator de programe radio.

Audio: Mesajul preşedintelui Teleradio Moldova, Alexandru Dorogan

Într-un dialog cu redactorul Radio România, Mihaela Helmis, redactorul şef al departamentului ştiri de la CBS România, Selma Yusuf, consideră că radioul a reuşit să ţină pasul cu tehnologia.

Audio: Interviu Selma Yusuf

Ora 11.52 - Ministrul culturii Daniel Barbu vorbeşte despre radio ca o parte a istoriei păstrată şi transmisă mai departe. În opinia sa, radioul a rămas pentru foarte multă lume principala sursă de informaţie. Potrivit acestuia, radioul nu este doar o instituţie de presă, ci un element inseparabil de civilizaţia secolului XX.

Audio: Mesajul ministrului culturii, Daniel Barbu

Ora 10.52 - Într-un interviu la Radio România Actualităţi, preşedintele Polskie Radio, a spus că într-o vreme a dominaţiei vizualului şi a tabloidizării media, radiourile publice se găsesc într-o poziţie specială. Pentru a-şi îndeplini obligaţiile ele trebuie să intre în competiţia din piaţă, să-şi schimbe programele conform nevoilor publicului lor.

În opinia sa, calitatea programelor trebuie să fie mai înaltă, mai bună decât cea a posturilor comerciale.

Audio: Interviu cu preşedintele Polskie Radio, Andrzej Siezieniewski

Ora 9.37 - Realizatorul Marius Dragomir, de la radioul Big Fm din Deva, a spus că pentru el, radioul este o pasiune, la care nu va renunţa niciodată. El este de părere că radioul rămâne cel mai rapid mod de comunicare cu ascultătorii.

Audio: Mesajul realizatorului Marius Dragomir

Realizatorul Marius Stroe, de la Radio Voces Campi, din Călăraşi, a mărturisit că el a venit în radio din presa scrisă şi a crezut că este uşor să facă radio. În opinia sa, în radio, fiecare secundă este mai lungă decât spaţiul dintre două cuvinte. Potrivit acestuia, nu există un canal media care să creeze o legătură cu publicul mai puternică, decât o poţi face pe calea undelor.

Audio: Mesajul realizatorului Marius Stroe

Ora 9.17 - Radioul este tatăl meu – aşa spune de mai bine de 60 de ani, prinţesa Elettra Marconi, fiica marelui inventator al Radioului, Guglielmo Marconi. Cu prinţesa Elettra Marconi a stat de vorbă corespondentul Radio România, Elena Postelnicu.

Audio: Interviu cu prinţesa Elettra Marconi

Ora 8.53 - Moderatorul Radio Zu, Mihai Morar, spune despre radio că este ca o terapie pentru el şi o eliberare de energie pozitivă pentru ascultători. Potrivit acestuia, muzica este unul dintre cele mai bune medicamente din lume. În opinia sa, dacă o să rămână o sursă de interactivitate, radioul nu o să moară niciodată.

Audio: Mesajul moderatorului Radio Zu Mihai Morar

Ora 8.52 - Preşedinta Consiluilui Naţional al Audio-vizualului, Laura Georgescu, le-a urat radiourilor din România să aibă audienţă din ce în ce mai mare, fără să încalce legea audio-vizualului.

Audio: Mesajul preşedintei CNA, Laura Georgescu

Ora 8.30 - Preşedintele Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu: "Dacă mediile vor muri într-o zi, Radioul va muri ultimul".

Audio: Mesajul Preşedintelui Director General al Societăţii Române de Radiodifuziune, Ovidiu Miculescu

Ora 7. 51 - Directorul general al BBC, Graham Ellis, a transmis salutări profesioniştilor şi ascultătorilor Radio România. În opinia sa, acum, în era internetului, radioul se dezvoltă şi mai mult.

Directorul adjunct al RAI, Sergio Valzania, a vorbit despre capacitatea radioului public de a fi mai dinamic decât televiziunea în a descoperi legăturile profunde dintre ţări, în a le menţine vii şi a încerca să le îmbunătăţească.

Audio: Mesajele directorului general al BBC, Graham Ellis şi al directorului adjunct RAI, Sergio Valzania

Ora 7.45 - Premierul Victor Ponta a spus că, faţă de alte domenii mass-media, în România radioul s-a dovedit poate, cel mai echilibrat reprezentant al presei.

Audio: Mesajul premierului Victor Ponta

Ora 7.32 - Preşedinţii comisiilor de cultură din Camera Deputaţilor şi Senat au urat la mulţi ani oamenilor din radio. Preşedintele comisiei de cultură din Senat, Georgică Severin, le-a reamintit jurnaliştilor de la radioul public că sunt în serviciul cetăţenilor, iar cetăţenii fac eforturi să plătească funcţionarea instituţiei.

Audio: Mesajul preşedinţilor comisiilor de cultura din Camera Deputaţilor şi Senat - Georgel Sorinel Ştirbu şi Georgică Severin.

Ziua Mondială a Radioului, o sărbătoare instituită de UNESCO în semn de preţuire pentru acest puternic vector de informaţie şi cultură

Pe 13 februarie este marcată Ziua Mondială a Radioului, o sărbătoare instituită în 2012 de UNESCO în semn de preţuire pentru acest puternic vector de informaţie şi cultură.

UNESCO a luat decizia de marcare a acestei zile pentru a proclama cooperarea internaţională între radiodifuzori, dar şi pentru a încuraja factorii de decizie în accesul la informaţie prin intermediul posturilor de radio de pe întregul mapamond.

Cu ocazia acestei zile, URTI (Uniunea Radiourilor şi Televiziunilor Internaţionale) a creat o platformă web, aparţinând Comitetului Zilei Mondiale a Radiofoniei.

Pe această platformă pot fi lăsate mesaje aparţinând difuzorilor sau ascultătorilor, pentru a promova media radiofonică în mai multe limbi.

Cele mai interesante mesaje sunt difuzate pe 13 februarie, prima ediţie a Zilei Mondiale a Radioului.

Mesajele pot fi ascultate şi pe pagina noastră specială, Mesaje de Ziua Mondială a Radioului.

EBU, partener al evenimentului

Evenimentul are ca partener Uniunea Radiodifuzorilor Europeni (EBU).

Societatea Română de Radiodiufuziune este membră a EBU (European Broadcasting Union) din 1993.

EBU este cea mai importantă alianţă a serviciilor publice de media din întreaga lume, având 74 de membri activi în 56 de ţări şi 37 de membri asociaţi din 22 de ţări.

În România, primele emisiuni de radio au avut loc pe 1 noiembrie 1928, dată la care lua naştere Societatea Română de Radiodifuziune de astăzi, cel mai ascultat şi mai credibil radiodifuzor din ţara noastră.

Partener al principalelor radiouri europene, între care BBC, RFI sau DW, Radio România are în portofoliu 7 posturi naţionale, 8 posturi regionale, o agenţie de presă, 6 formaţii muzicale, o editură şi un târg de carte.

Din octombrie 2012, Radio România este reprezentată în structurile de conducere ale Uniunii Internaţionale de Radio şi Televiziune.

Mesaje de Ziua Mondială a Radioului
Cultură 07 Februarie 2013, 08:49

Mesaje de Ziua Mondială a Radioului

Mesaje aparţinând difuzorilor sau ascultătorilor, pentru promovarea radioului în mai multe limbi.

Mesaje de Ziua Mondială a Radioului
Ce facem în weekend?
Cultură 18 Ianuarie 2025, 11:44

Ce facem în weekend?

Recomandări de la corespondenții RRA.

Ce facem în weekend?
Fragmente din poeziile lui Mihai Eminescu pot fi citite pe un tramvai care circulă prin Timişoara
Cultură 17 Ianuarie 2025, 19:42

Fragmente din poeziile lui Mihai Eminescu pot fi citite pe un tramvai care circulă prin Timişoara

'Călătoria cu poezie' - cum i-au spus iniţiatorii de la Casa de Cultură Municipală - a început pe 15 ianuarie, de Ziua...

Fragmente din poeziile lui Mihai Eminescu pot fi citite pe un tramvai care circulă prin Timişoara
Mitropolia Basarabiei şi-a exprimat dorinţa ca Patriarhul Daniel să viziteze Republica Moldova
Cultură 17 Ianuarie 2025, 19:39

Mitropolia Basarabiei şi-a exprimat dorinţa ca Patriarhul Daniel să viziteze Republica Moldova

Potrivit agenţiei Basilica, invitaţia a fost lansată în contextul în care Patriarhia Română şi Mitropolia Autonomă a...

Mitropolia Basarabiei şi-a exprimat dorinţa ca Patriarhul Daniel să viziteze Republica Moldova
Festivalul de Teatru de la Sibiu, între 20 şi 29 iunie 2025
Cultură 16 Ianuarie 2025, 16:28

Festivalul de Teatru de la Sibiu, între 20 şi 29 iunie 2025

Tema festivalului este Mulţumesc, a anunţat directorul festivalului, Constantin Chiriac.

Festivalul de Teatru de la Sibiu, între 20 şi 29 iunie 2025
Proteste de Ziua Culturii Naţionale
Cultură 15 Ianuarie 2025, 14:12

Proteste de Ziua Culturii Naţionale

Membrii Federaţiei sindicatelor din cultură şi presă, CulturMedia, au ieşit în stradă cu banderole albe pe braţe.

Proteste de Ziua Culturii Naţionale
Evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale
Cultură 15 Ianuarie 2025, 13:31

Evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale

Opera din București organizează un spectacol de gală care omagiază valorile culturale și spirituale românești.

Evenimentele dedicate Zilei Culturii Naționale
Români premiați la International Classical Music Awards (ICMA)
Cultură 15 Ianuarie 2025, 12:06

Români premiați la International Classical Music Awards (ICMA)

Premiile au fost deseori numite Oscarurile muzicii clasice.

Români premiați la International Classical Music Awards (ICMA)