Ziua Mondială a Radioului: Directorul general UNESCO, Audrey Azoulay
Mesajul dnei Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului, la 13 februarie 2022.
Articol de Radio România, 12 Februarie 2022, 13:49
Mesajul dnei Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO, cu ocazia Zilei Mondiale a Radioului, la 13 februarie 2022
În această ediție a Zilei Mondiale a Radioului, a cărei temă este radioul și încrederea, serbăm independența și seriozitatea radioului.
Apelăm la radio, mai mult decât la orice alt mediu, când avem nevoie să fim informați. În Europa, spre exemplu, unde mai puțin de una din cinci persoane consideră că rețelele sociale sunt sursă credibilă de informații, peste jumătate dintre toți cetățenii au încredere în radio.
Această încredere este cu atât mai importantă în circumstanțe grave, cu cât radioul este singurul mediu care poate ajunge la atât de multe gospodării, în special în cele din zonele izolate. În timpul unei pandemii, radioul rămâne, așadar, una dintre cele mai sigure modalități de a ști ce e de făcut, fără controverse care să confuze.
Radioul este adesea modalitatea prin care învățământul continuă atunci când școlile sunt închise. De exemplu, în Africa subsahariană, în timp ce trei sferturi dintre studenții universitari dețin un radio, doar 30% au acces la internet acasă.
Cu toate acestea, încrederea noastră în radio s-ar putea datora unei chestiuni mai profunde: acolo unde imaginile pot fi distorsionate ori reproduse până la refuz, radioul stabilește o relație mai directă, mai intimă între vorbitor și ascultător. Desigur, această relație apropiată trebuie să fie însoțită de o garanție de independență și rigoare. Organizația noastră asigură acest lucru prin promovarea informațiilor de încredere și de calitate de oriunde prin sprijinirea libertății presei și a jurnaliștilor.
Cea mai bună garanție a independenței radioului este, însă, diversitatea celor care o realizează și diversitatea vocilor lor. Radioul nu ar inspira o asemenea încredere dacă nu l-am putea face al nostru, indiferent de cultura noastră. În timp ce televiziunea necesită resurse mai semnificative, radioul oferă comunităților, satelor și școlilor un mijloc accesibil de a-și transmite cunoștințele. UNESCO încurajează proiecte de radio, de pildă în Camerun, unde în noiembrie a fost convenit un acord de susținere a posturilor de radio comunitare.
Căci încrederea este produsul nu numai al unui efort constant de a fi independent, ci și al unei mai bune reprezentări a diversității în ceea ce privește limbajul, genul și ideile. Multe posturi de radio au abordat deja aceste probleme și, indiferent de rata lor de audiență, vor avea sprijinul solid al UNESCO.
Să ne unim cu toții, la 13 februarie, pentru a exprima cât de mult înseamnă radioul pentru noi. Un mediu de peste 100 de ani, radioul este astăzi mai relevant ca niciodată. Fie ca acesta să trăiască încă mulți ani de acum înainte!