Ziua Culturii Naţionale, sărbătorită de reprezentanţele ICR
De Ziua Culturii Naţionale, când, luni, sărbătorim naşterea lui Mihai Eminescu, principalele instituţii culturale româneşti au programate evenimente.
Articol de Florin Lepădatu, 15 Ianuarie 2018, 07:59
De Ziua Culturii Naţionale, când, luni, sărbătorim naşterea lui Mihai Eminescu, principalele instituţii culturale româneşti au programate evenimente menite să fixeze în atenţia publică evenimentul.
Între miile de asemenea evenimente, Ministerul Culturii şi Indentităţii Naţionale susţine mai multe programe în ţară şi peste hotare, iar Academia Română lansează sesiunea specială "Cultura română la ceas aniversar - Centenarul Marii Uniri".
Vicepreşedintele Institutului Cultural Român, Mirel Taloş, i-a vorbi Mihaelei Helmis despre misiunea, citez, "de a exporta cultura română sub toate formele sale".
"Mirel Taloş: "Ziua de 15 ianuarie, Ziua Eminescu, Ziua Culturii Naţionale, este sărbătorită în mod firesc de reprezentaţele ICR, prin evenimente speciale, evenimente muzicale, evenimente din domeniul artelor plastice, teatrale, sau chiar evenimente multidisciplinare.
Spre exemplu, Institutul Cutural Român de la Londra derulează un eveniment "Imago Mundi 100", un concert care pune în notă contemporană muzică veche românească, atât muzică cultă, cât şi folclor tradiţional românesc din toate zonele istorice.
Este un eveniment care se încadrează în acelaşi timp şi în Ziua Culturii Naţionale şi în programul "Centenar" al Institutului Cultural Român.
Este un proiect multidisciplinar, pentru că programul muzical "Imago Mundi" va fi completat de proiecţii foto şi video, realizate de Florin Ghenade.
Institutul Cultural de la Roma organizează la Conservatorul de Muzică "Santa Cecilia" evenimentul "100 de ani de muzică românească", deci, din nou, un eveniment încadrat şi în programul "Centenar", concertul susţinut de flautistul Matei Ioachimescu şi pianista Mara Dobrescu, în program sunt incluse lucrări de compozitori români din această sută de ani."
Reporter :Parisul este locul în care parcă s-au adunat şi energiile, în această zi a culturii naţionale.
Mirel Taloş: "Ambasada României la Paris organizează un eveniment dedicat Clarei Haskil, o pianistă, care, la vremea ei, era cunoscută în toată Europa pentru interpretările sale, în special din Mozart, dar şi din muzica romantică, "Preludiu şi fugă", de Serge Kribus."
Reporter: Este vorba despre o carte.
Mirel Taloş: "Da, este un nume care trebuie recuperat în interpretistica românească.
Mai avem, de asemenea, un recital de poezie românească - Treptele Unirii - în interpretarea actorului Emil Boroghină, poezie românească clasică şi contemporană, cu notă naţională, de suflet românesc."
Reporter: Suntem prezenţi de la Beijing la New York, de la Londra şi Paris, în toată Europa, prin elemente care ne definesc.
Mirel Taloş: "Da, ICR Lisabona, spre exemplu, organizează un eveniment cu o personalitate a culturii româneşti actuale - actorul Ion Caramitru, care va ţine, nu doar la Lisabona, ci şi la ICR Berlin, un recital de poezie Mihai Eminescu"
Reporter: Acompaniat de...
Mirel Taloş: "...acompaniat de Aurelian Octav Popa.
Şi aş mai sublinia, ICR Viena, împreună cu Asociaţia "Mihai Eminescu" din Viena, organizează un eveniment la Theatermuseum un recital de poezie, de data aceasta, atât în limba germană, cât şi în limba română.
Este un eveniment pe care-l apreciem pentru această folosire a unor actori locali, ambii sunt austrieci, care recită, unul în limba germană şi unul în limba română, Eminescu."