Ziua Culturii Naţionale
Este Ziua Culturii Naţionale sărbătorită, de ziua de naştere a celui mai mare poet al românilor, Mihai Eminescu, prin numeroase evenimente organizate în ţară şi în Europa.
Articol de Florin Lepădatu, 15 Ianuarie 2019, 07:46
Este Ziua Culturii Naţionale sărbătorită, de ziua de naştere a celui mai mare poet al românilor, Mihai Eminescu, prin numeroase evenimente organizate în ţară, dar şi în capitale europene.
O sesiune festivă va avea loc în Sala Mare a Ateneului Român, cu participarea preşedintelui, Klaus Iohannis.
Manifestarea este moderată de academicianul Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române.
El a vorbit şi la Radio România Actualităţi despre semnificaţia acestei zile şi despre importanţa promovării culturii naţionale.
Salvarea vine din educaţie, iar educaţie fără cultură nu se poate, a spus preşedintele Academiei într-un interviu realizat de Ruxandra Săraru.
Ioan-Aurel Pop: "Să avem încredere în cultură şi deopotrivă în cultură universală şi în cultura naţională, dar mai ales în cultura noastră în care sunt lucruri extraordinar de frumoase.
Gândiţi-vă dumneavoastră în ce cultură există versurile "De treci codrii de aramă, de departe vezi albind/ S-auzi mândra glăsuire a pădurii de argint."
Şi în ce limbă se pot exprima aşa de frumos aceste gânduri ale lui Eminescu, în ce altă limbă decât limba lui Eminescu, adică decât limba română.
Să ne preţuim cultura şi limba pentru că prin ele suntem ceea ce suntem."
La evenimentul de la Ateneul Român vor susţine prelegeri mai mulţi academicieni, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Daniel şi miniştrii educaţiei şi culturii, Ecaterina Andronescu şi Valer Daniel Breaz.
Ministrul culturii este şi invitatul de astăzi al rubricii "Apel matinal" difuzată la Radio România Acutalităţi la ora 8:30.
Ziua Culturii Naţionale este marcată, din 2010, în 15 ianuarie.
Este o sărbătoare propusă de Academia Română pentru a aduce un omagiu memoriei celui mai mare poet al românilor şi totodată propune ca temă de reflecţie rolul pe care cultura îl are în păstrarea şi cultivarea identităţii naţionale, în condiţiile diversităţii europene.