Zilele filmului românesc la Madrid
Timp de zece zile, vor putea fi văzute cele mai recente și apreciate lungmetraje românești din 2016, dar și cinci scurtmetraje din ultimii doi ani și documentarul Cinema, mon amour
06 Noiembrie 2016, 10:28
Ediția cu numărul șapte a Zilelor Filmului Românesc de la Madrid a debutat joi, 3 noiembrie 2016, în organizarea Institutului Cultural Român de la Madrid și a Cinematecii Spaniole.
Timp de zece zile, publicul madrilen va putea urmări la Cine Doré cele mai recente și apreciate lungmetraje românești din 2016, dar și cinci scurtmetraje realizate în ultimii doi ani și documentarul Cinema, mon amour (r: Alexandru Belc).
Festivalul a fost inaugurat cu pelicula Orizont, o actualizare a nuvelei Moara cu noroc de Ioan Slavici, în prezența regizorului, Marian Crișan, a compozitorului coloanei sonore, Cristian Lolea, și a criticului și programatorului spaniol Roberto Cueto. Pe lângă cele mai recente producții românești, a fost proiectată și La "Moara cu norocˮ, o ecranizare a aceleiași nuvele de I. Slavici în regia lui Victor Iliu, film candidat la premiul Palme d'Or la ediția din 1957 a Festivalului de la Cannes.
Comedia Două lozuri, regizată de Paul Negoescu, inspirată de o altă operă literară clasică a literaturii române - Două loturi, de I. L. Caragiale -, continuă seria celor 13 filme ce vor putea fi vizionate până în data de 13 noiembrie. Lungmetrajele Ilegitim (r: Adrian Sitaru), Premiul C.I. C.A.E. în secțiunea Forum a Berlinalei din acest an, și Dincolo de calea ferată, cel mai recent lungmetraj al regizorului Cătălin Mitulescu, vor avea premiera în Spania în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la Madrid.
Filmul Câini (r. Bogdan Mirică), recompensat, printre altele, cu premiul FIPRESCI la Festivalul de la Cannes din acest an, s-a bucurat de o foarte bună primire în rândul criticii de specialitate spaniole, fiind considerat o „mică descoperire, cu o admirabilă gestionare a timpuluiˮ de către criticii revistei Caimán.Cuadernos de cine.
Aceeași prestigioasă publicație consideră că Sieranevada (r: Cristi Puiu), lungmetrajul care încheie festivalul, este „o meticuloasă și extrem de curajoasă disecție a cotidianuluiˮ.