Zece zile de muzică, la Sibiu
Aproape 150 de artiști români și străini participă la Sibiu, la cea de-a XII-a ediție a Festivalului internațional de arte contemporane ICon Arts.
Articol de Carmen Vulcan, Sibiu, 24 Iulie 2014, 11:05
Aproape 150 de artiști români și străini participă la cea de-a XII-a ediție a Festivalului internațional de arte contemporane ICon Arts care începe în Sibiu și în alte câteva localități din județ.
Timp de 10 zile vor avea loc concerte acapella și de chitară clasică, jazz, muzică de cameră și chiar muzică militară orientală, susținute de muzicieni din Ungaria, Germania, Coreea de Sud, Liban si Romania.
Deschiderea festivalului va avea loc azi, ora 18, cu un recital de chitară clasică în Biserica-fortificată din comuna Biertan, monument UNESCO.
Protagoniști vor fi doi muzicieni din Germania și Coreea de Sud.
Majoritatea concertelor vor fi găzduite de Sala Thalia din Sibiu, dar festivalul se va încheia, în seara de 2 august, cu un concert de gală în cetatea fortificată din Cisnădioara.
În premieră în România, publicul meloman va putea asculta live muzică militară oriental, într-un concert oferit de Fanfara Armatei Naționale Libaneze, care va avea loc marți, 29 iulie, de la ora 19, la Sala Thalia.
Invitată va fi și Fanfara Academiei Forțelor Terestre ”Nicolae Bălcescu” din Sibiu.
Pianistul Mircea Tiberian, primul protagonist al ”Celebrates!”
Festivalul ”ICon Arts” lansează, de anul acesta, ediţiile ”Celebrates!”, ce își propun să promoveze o personalitate artistică actuală în jurul căreia se vor reuni artişti de top internaţional.
Primul sărbătorit va fi cunoscutul pianist Mircea Tiberian, care va aniversa, pe scena festivalului, 40 de ani de carieră muzicală.
Artistul, care a copilărit şi s-a format la Sibiu, și-a făcut debutul în anul 1974, în cadrul Festivalului Internaţional de Jazz de la Sibiu.
Concertul aniversar va avea loc în seara de 1 august, la Sala Thalia, unde alături de artist se vor afla doi buni prieteni și vechi colaboratori ai acestuia, nume cu rezonanță ale jazz-ului american: bateristul John Betsch și bassistul Chris Dahlgren.
Pe scenă vor urca şi unii dintre cei mai promițători studenți ai săi, confirmați, între timp, ca profesioniști ai tinerei generații: Ana Cristina Leonte (voce), Tavi Scurtu (tobe), Michael Acker (contrabas), Albert Tajti (pian) și Alexandru Munteanu (saxofon).
Concertul, care va fi prezentat de Florian Lungu, va fi precedat de o conferință și proiecție video intitulată “Mircea Tiberian - 40”, în cadrul căreia va fi prezentată activitatea profesională a artistului.
Ca și până acum, în paralel cu Festivalul, se derulează și cursurile Academiei de vară ”ICon Arts”, unde vor participa artiști și studenți din Europa, Orientul Mijlociu, China, Coreea de Sud și Statele Unite ale Americii.
De asemenea, programul ”Compozitor în rezidență”, ajuns la cea de a doua ediție, continuă cu trei tineri creatori din China, SUA și Marea Britanie, selectați prin concurs pentru a lucra, timp de o săptămână, în atelierul Ansamblului ”ICon Arts”, dirijat de Gabriel Bebeșelea.
Piesele finalizate aici vor putea fi ascultate, în primă audiție, în concertul din Festival, din data de 30 iulie.