Universităţi autorizate din ţară nu mai pot organiza admitere
Între motivele care au stat la baza acestor decizii figurează fie neîndeplinirea anumitor standarde de calitate, dar şi lipsa unor cereri noi de evaluare din partea universităţilor
Articol de Ciprian Sasu, 18 Iulie 2013, 08:40
Şase universităţi autorizate din ţară nu vor mai putea organiza admitere începând din acest an.
De asemenea, peste 180 de specializări de la mai multe instituţii de învăţământ superior la fel din toată ţara vor intra în lichidare.
Anunţul a fost făcut de ministrul delegat pentru învăţământ superior, Mihnea Costoiu.
Între motivele mentionate de Mihnea Costoiu care au stat la baza acestor decizii figurează fie neîndeplinirea anumitor standarde de calitate, dar şi lipsa unor cereri noi de evaluare din partea universităţilor.
Universitatea Mihai Viteazul din Craiova este una dintre instituţiile de învăţământ superior care va intra în lichidare.
Avea autorizare provizorie de funcţionare la fel ca alte cinci aflate în aceeaşi situaţie.
Practic, aceste instituţii nu au solicitat evaluare la termen, dar au şi mai multe nereguli, a explicat ministrul Costoiu.
De asemenea, alte patru universităţi vor intra într-un program de monitorizare din motive similare.
Programe de licenţă, propuse pentru lichidare
Nu este însă singura măsură anunţată de ministrul pentru învăţământ superior.
Astfel, începând din acelaşi an universitar, 2013-2014, peste 20 de programe de licenţă de la universităţi din capitală sunt propuse pentru lichidare.
Una dintre instituţiile afectate va fi, de exemplu, universitatea Politehnică, unde ar urma să intre în lichidare un program de licenţă denumit "Ingineria prelucrării materialelor polimerice, textile şi compozite".
Măsuri similare vizează specializări ale Universtăţii Babeş-Bolyai din Cluj Napoca, Alexandru Ioan Cuza din Iaşi sau ale Universităţii de Vest Timişoara.
Deciziile - a mai explicat Mihnea Costoiu - au fost luate în urma rapoartelor întocmite de Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS).
Candidaţilor li se recomandă să consulte site-urile Ministerului Educaţiei şi ale universităţilor pentru a verifica dacă un program de studiu este autorizat sau acreditat.