UNESCO în apărarea tangoului
Tangoul datează de la începutul secolului al XX-lea, odată cu sosirea pe malurile fluviului Rio de La Plata a imigranţilor europeni.
Articol de Bogdan Mihai, 30 Septembrie 2009, 16:40
UNESCO a declarat tangoul, celebrul dans originar din Argentina şi Uruguay, drept "parte integrantă şi de netăgăduit a tezaurului culturii mondiale". O serie de experţi, recent întruniţi la Abu Dhabi, au convenit că paşii tangoului şi muzica sa lascivă trebuie să rămână bine păstrate pentru posteritate.
"Tradiţia din Argentina şi Uruguay a tango-ului, astăzi celebru în întreaga lumea, s-a născut în mediile populare din Buenos Aires şi Montevideo", notează Unesco, pe pagina de intenet.
"Practicate în sălile de dans tradiţionale din Buenos Aires şi Montevideo, tango-ul îşi răspândeşte în lume spiritul comunitar, adaptându-se evoluţiilor şi timpului", adaugă Unesco.
Tangoul datează de la începutul secolului al XX-lea, odată cu sosirea pe malurile fluviului Rio de La Plata a imigranţilor europeni, uniţi de nostalgia provocată de sunetul bandoneonului, instrument emblematic al acestui dans, care la origine era practicat doar de bărbaţi.
UNESCO a avut de examinat mai multe genuri de spectacol şi arte tradiţionale din istoria culturală actuală. În acest sens, în afara tangoului, UNESCO a hotărât să mai ia sub protecţia sa şi opera tibetană, Carnavalul columbian al Negrilor şi Albilor (Carnaval de Negros y Blancos), precum şi festivalul internaţional de primăvară Narouz.
Patrimoniul imaterial, care este ameninţat de degradare sau dispariţie, include practici, tradiţii şi ştiinţe care fac parte din patrimoniul cultural al comunităţilor. Acesta completează lista patrimoniului mondial care conţine sute de obiective culturale sau naturale.